De Belgische afzetcoöperatie BelOrta heeft vrijdag 25 augustus een nieuw sorteerstation voor appels en peren geopend. Met dit nieuwe pakstation, waarmee 21 miljoen euro is gemoeid, plaatst BelOrta zich aan de top van de sorteerbedrijven in West-Europa.
Het pakstation bestaat uit een voorsorteerlijn, twee volautomatische sorteerlijnen voor appel en peer en twee verpaklijnen. De sorteerlijnen zijn voorzien van de nieuwste technologieën. De vruchten worden met de Globalscan 7-camera en Orphea software van Maf Roda optisch en met infrarood intern en extern beoordeeld op kwaliteit. Het sorteerstation is de eerste installatie van deze grootte die hiermee is uitgerust. “Het is een uniek project in West-Europa”, aldus Dirk Bertels, voorzitter van BelOrta, “Het biedt ons de kans om toe te treden tot een select gezelschap van mondiale vermarkters van appels en peren”.

De nieuwe appellijn kan 10 ton appels per uur op maat en kwaliteit sorteren, de perenlijn 8 ton peren. Nieuw bij de perensortering is dat de vruchten eerst aan de ene zijde op camerabeeld worden vastgelegd, worden gedraaid, en dan aan de andere zijde worden gefotografeerd. Naast de twee sorteerlijnen zijn ook twee verpakkingslijnen geïnstalleerd om het fruit in de juiste verpakkingen in te pakken.
Met de nieuwe sorteerlijn wordt de hardfruitsortering van de locaties Borgloon, Visé en Fernelmont op één locatie gecentraliseerd. Toch kunnen niet alle appels en peren van BelOrta hier worden verwerkt. BelOrta is nog verwikkeld in een fusie-traject met de Belgische Fruitveiling, waarover de mededingingsautoriteit nog uitspraak moet doen. Na de fusie beschikt de coöperatie over circa 220 miljoen kg peren en 100 miljoen kg appels. Het nieuwe pakstation kan per jaar 60 miljoen kg peren en 40 miljoen kg appels verwerken.

Het nieuwe pakstation beslaat een oppervlakte van 11.800 vierkante meter en zal werk bieden aan vijftig à zestig vaste en tijdelijke medewerkers. Zonnepanelen met een capaciteit van 1,6 Megawattpiek dekken de volledige energiebehoefte van het sorteerstation.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 29 augustus 2023 - 17:05