Vorige week overhandigde teler Aart Blom het eerste kistje Betuwse kersen aan Frank van der Meijden, burgemeester van de gemeente Tiel. Dit weekend startte de zelfpluk op het bedrijf in Wadenoijen. De animo was groot.

Blom, die 15 hectare kersen teelt, begon vorige week met de oogst van de rassen Sweet Ariana en Sweet Lorenz. “We waren zo’n twee weken eerder dan gebruikelijk”, zegt de teler. “Dat kwam enerzijds door het zachte voorjaar, maar ook doordat ik de kappen in maart al dichtmaakte en de zijkanten voorzag van folie in plaats van insectengas.”

De oogst bij Blom ziet er goed uit, geeft hij aan. “De bomen hangen voor zo’n 80 procent vol, waardoor de kersen mooi dik worden en ook best goed op smaak komen. Alhoewel het natuurlijk wel mooi zou zijn als het zonnetje zou gaan schijnen. Van scheuren hebben wij nauwelijks last, doordat alles overkapt is.”
Wel heeft een deel van de bomen het moeilijk, als gevolg van de nattigheid. “Het gaat vooral om bomen op zware en natte gronden. Daar zijn de wortels gestikt. Ik zal heel blij zijn als de bomen het overleven. Maar dit probleem speelt ook bij collega’s; het zou zomaar kunnen dat zo’n 20 procent van de kersenbomen in ons land uitvalt.”

De zelfpluk bij Streeckerij de Betuwe, het bedrijf van Blom, startte afgelopen weekend. Er was veel belangstelling, geeft hij aan. “In totaal is er zo’n 1500 kilo geplukt. Consumenten lopen echt warm voor de Hollandse kers. En vooral de smaak is belangrijk; ik hoor bijna nooit iemand klagen over de prijs.”

De ondernemer realiseerde afgelopen jaar ook de eerste fase van zijn fruitbelevingspark, op zijn locatie in Wadenoijen. Er werd een winkel gebouwd – voor de verkoop van streekproducten en souvenirs -,  er kwam een terras met uitzicht op de kersenboomgaard en er werden diverse speeltoestellen geplaatst. “Ook dit heeft een aanzuigende werking. Recent hebben we alle vergunningen verkregen voor de verdere realisatie van het fruitbelevingspark, dat in 2030 klaar moet zijn. We willen hier meer gaan doen met horeca, een kinderboerderij realiseren, evenementen gaan organiseren, enzovoorts. Hierbij focussen we niet alleen op kersen, maar ook op andere soorten fruit en streekproducten.”

Binnenkort leest u in het vakblad Fruitteelt een uitgebreid artikel over het verloop van het kersenseizoen.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 13 juni 2024 - 16:38