D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt bracht afgelopen dinsdag een bezoek aan het kersenbedrijf van Erik Vernooij in Cothen. Dit op uitnodiging van de kersenteler zelf. “De kersenteelt is de laatste tijd niet erg positief in het nieuws”, zegt Vernooij. “Ik heb het idee dat veel mensen – ook politici – niet weten waar ze over praten, er worden veel onwaarheden verteld over onze sector. Dan is het aan ons als telers om te vertellen hoe het wél zit. Op dat vlak voel ik een verantwoordelijkheid. Daarom heb ik meerdere Tweede Kamerleden benaderd en uitgenodigd om ons bedrijf te bezoeken. Anne-Marijke Podt ging daarop.”

Vernooij leidde Podt rond over het bedrijf en vertelde waar hij als teler tegenaan loopt. Onder meer de huisvesting van arbeidsmigranten en het steeds schaarser worden middelenpakket kwamen ter sprake. “Ik heb duidelijk gemaakt dat we – wanneer Tracer en Exirel wegvallen – niets meer hebben om de suzuki-fruitvlieg te lijf te gaan. En ook het onder controle houden van de perenbladvlo wordt steeds lastiger. Daarnaast heb ik benadrukt dat wij als fruitteeltsector volop investeren in en ons best doen voor een goede waterkwaliteit. Dat mag ook wel eens verteld worden.”

Volgens de teler begreep Podt dat sommige dingen oneerlijk aanvoelen voor kersentelers. “Door onze problemen onder de aandacht te brengen, hoop ik dat politici toch willen meedenken over oplossingen. Ondanks dat we maar een kleine sector zijn. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ze een goed beeld hebben van onze sector, dat ze weten waar ze over praten en voldoende kennis hebben. Zodat ze beter onderbouwde beslissingen kunnen nemen, die hopelijk positief voor ons uitpakken. Ik hoop dat ook andere Kamerleden mijn uitnodiging aannemen; iedereen is welkom!”

Vernooij benadrukt tot slot dat de fruitteelt een goed verhaal te vertellen heeft. “We telen immers een gezond en schoon product én onze bomen slaan CO2 op. Wat wil je nog meer?”

Lees hier de LinkedIn-post van Anne-Marijke Podt over het bezoek aan het bedrijf van Vernooij.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 11 juli 2024 - 16:37