De definitieve raming van de Nederlandse appeloogst komt uit op 199.000 ton. Dat is 8.000 ton lager dan de zomerraming en 15% lager dan de definitieve raming van vorig jaar. Bij peer komt de definitieve raming uit op 358.000 ton. Dit is 17.000 ton hoger dan de zomerraming en 2% hoger dan de definitieve raming van vorig jaar. Dat blijkt uit informatie van NFO en GroentenFruit Huis op basis van de werkgroep oogstraming.

De definitieve raming van appel valt lager uit omdat het vruchtgewicht van Elstar door de warme weken net voor de start van de oogst lager was dan afgelopen zomer werd ingeschat.  De definitieve raming van Elstar valt hierdoor 6.000 ton lager uit dan de zomerraming. Daarnaast zijn er meer appelbomen gerooid dan in juli was voorzien. Hierdoor valt ook de oogst van Jonagold lager uit. Verder is er sprake van een lagere oogst van Golden Delicious.

Het gemiddelde vruchtgewicht bij peren valt daarentegen wat hoger uit dan verwacht in juli. Daardoor valt de uiteindelijke perenoogst wat hoger uit dan de zomerraming.

Klik hier voor het volledige overzicht.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 17 oktober 2023 - 16:45