Op dinsdag 27 mei is op Fruit Research Centre (FRC) Randwijk het programma Weerbaarheid in de Praktijk afgesloten met een inspirerende bijeenkomst met de titel ‘Samenwerken aan toekomstperspectief’. In de middag waren de sponsoren van FRC Randwijk aanwezig, samen met een enthousiaste groep jonge fruittelers.

Terugblik op het praktijkprogramma
Aryan van Toorn, namens FRC Randwijk, en Siep Koning, namens Platform Fruitvooruit.nl, openden de bijeenkomst met een terugblik op het praktijkprogramma. Het programma heeft duidelijk gemaakt dat samenwerking essentieel is voor de ontwikkeling van nieuwe gewasbeschermingsstrategieën. Er kwamen veelbelovende oplossingsrichtingen naar voren en tegelijkertijd werd bevestigd dat de sector voor grote uitdagingen staat.

Siep en Aryan deden een oproep aan de sector om te blijven investeren in kennisontwikkeling. Ook benadrukten ze het belang van het behouden en versterken van het in het programma gevormde netwerk van adviseurs en onderzoekers.

De opgedane kennis is gebundeld in de Best Agricultural Practise (BAP), een raamwerk voor geïntegreerde gewasbescherming dat in de komende jaren verder aangescherpt zal worden.

Duurzaamheid en samenwerking
Alex Ouwehand, directeur van de Zuid-Hollandse Milieufederatie, besprak de rol van milieufederaties in Nederland en het belang van een duurzame leefomgeving, waarin economie, ecologie en sociale belangen in balans zijn. Alex was helder over de zorgen van de milieufederatie rondom gewasbeschermingsmiddelen en riep de sector op om stappen te blijven zetten, transparant te zijn over de uitdagingen en open te staan voor externe kennis en ideeën. “Zie de milieufederatie als een partner in plaats van een vijand”, was zijn onderliggende boodschap. Hij wees op kansen voor samenwerking rond het bevorderen van biodiversiteit, het vergoten van transparantie op basis van meetbare doelen en campagnes voor een gezonde leefstijl.

Bernd Feenstra, sectormanager bij Rabobank, schetste een toekomst waarin voedselprijzen zullen stijgen, omdat de productie lastiger en kostbaarder wordt. Hij sprak zijn zorg uit over de dalende consumptie van gezonde voeding, mede veroorzaakt door de bezorgdheid van consumenten over chemische toepassingen in de teelt.

Ook Bernd benadrukte dat de sector ambitie moet blijven tonen en meetbare doelen moet stellen, zodat vooruitgang zichtbaar wordt bijvoorbeeld op het gebied van schoon water en gewasbescherming. Zijn advies aan de sector: ‘Be good and sell it’.

Innovatie en toekomstperspectief
Dirk Bakker, strategisch adviseur bij Van Iperen, belichtte de strategische keuze van het bedrijf om meer aandacht te besteden aan innovatie en duurzaamheid. Hij onderstreepte het belang van een geïntegreerde gewasbeschermingsaanpak en riep telers op om anders te denken en te kijken. ‘Chemie wordt groen, en verder hoef je niets te doen’, is volgens hem een misvatting. Een toekomstbestendige aanpak vergt niet alleen een geïntegreerde aanpak per ziekte of plaag, maar ook een slimme inrichting van de boomgaard. Daarnaast stelde Dirk dat telers en toeleveranciers deze transitie niet alleen kunnen realiseren; ook toelatingshouders, adviseurs en de overheid moeten hun verantwoordelijkheid nemen.

Slot en conclusie
Na het lezingenprogramma gingen de jonge fruittelers aan de slag met een spel over geïntegreerde gewasbescherming, terwijl sponsoren in discussie gingen met de sprekers.

De conclusie van de middag was helder: de fruitteeltsector heeft al veel stappen gezet, tegelijkertijd is het belangrijk om te blijven communiceren over successen én uitdagingen. Samenwerking en regie nemen zijn essentieel voor een toekomstbestendige sector.

Een krachtig signaal vanuit de jongeren was: “We willen graag anders, maar je kunt niet groen doen als je rood staat!” Dit sloot goed aan bij de oproep in de paneldiscussie dat er transitiebeleid nodig is om de sector ruimte te geven voor duurzame verandering met behoud van rendement.

De middag werd afgesloten met een hapje en drankje. In de avond sloten de supporters van FRC Randwijk aan. Zij kregen in de stromende regen, een rondleiding waarin de resultaten van het praktijkprogramma werden toegelicht en waarin volop aandacht was voor andere actualiteiten.

Al met al was het een mooi afsluiting van het programma.