In een heuse ‘Fruitbus’ uit de Betuwe toerden zo’n 40 ‘fruitteelt-jongeren’ gisteren – woensdag 15 mei – door het land. Inspiratie opdoen en kennis delen, dat was het doel. Maar de jongerenexcursie ‘De Nieuwe Balans’ was vooral ook een dag vol gezelligheid.

De eerste stop tijdens de dag, die werd georganiseerd door de NFO en de Fruit Tech Campus Young Fruit Pro’s, was bij Koppert in Berkel en Rodenrijs. Hier werd het Experience Centre bezocht. Dit gaf een interactief inkijkje in de wereld van het duurzaam telen, biologische gewasbescherming en natuurlijke bestuiving. De jongeren kregen ook een presentatie over deze materie en er werd ingegaan op hoe maximaal biologie kan worden ingezet en zo min mogelijk chemie. Er ontstond een goede dialoog over waar mogelijke oplossingsrichtingen liggen, maar er kwam ook duidelijk naar voren dat sprake is van een uitdagende puzzel.

Daarna werd een bezoek gebracht aan Bosch Growers in Bleiswijk, waar bramen worden geteeld. Hier konden de jongeren zien hoe de ondernemer biologie inzet en rupsen en plagen te lijf gaat.

Robohouse in Delft gaf een inkijkje in wat Artificial Intelligence kan betekenen, als het gaat om precisiefruitteelt, de vermindering van de arbeidsbehoefte en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.

De dag werd afgesloten op de Fruit Tech Campus in Geldermalsen. Eerst was er een barbecue, die de jongeren de kans gaf om met elkaar te spreken. De sfeer was goed en naast alle uitdagingen ziet de nieuwe generatie ook duidelijk kansen. Tot slot was er nog een presentatie van Henk Schouten. Hij vertelde namens Wageningen University & Research hoe appels resistent kunnen worden gemaakt tegen onder meer schurft en meeldauw.

Kortom: we kijken terug op een zeer geslaagde dag, die de jongeren volop inspiratie bood om hun bedrijf toekomstbestendig te maken. Ofwel ‘in een nieuwe balans’ te brengen. De jonge generatie fruittelers zit overduidelijk vol energie!

Binnenkort leest u in het vakblad Fruitteelt een uitgebreid verslag van de jongerenexcursie. 

Dit bericht is geplaatst op donderdag 16 mei 2024 - 16:38