Afgelopen week is in diverse landen de noodklok geluid over de Europese appelsector. Op fruitteeltbeurs Fruchtwelt aan de Bodensee in Duitsland was de stemming over de appelsector somber. Helwig Schwartau van het AMI adviseerde in zijn lezing tijdens de beurs om te stoppen met het telen van goedkope, niet-renderende vrije rassen.
Tegelijkertijd postte de Franse producentenvereniging Pomme du Limousin een bericht op social media om de sterke kostenstijgingen in de appelsector aan de kaak te stellen. ‘De appelsector staat op de rand van de afgrond. Het rooien begint hier al en dat is nog maar het begin. Met een meerprijs van slechts 20 cent per kg kan dit voorkomen worden’, laat de vereniging weten.
De kostprijs voor de teler zou 50 cent per kg bedragen, terwijl de handelaren slechts 30 cent betalen. Een prijs die in 2019 nog voldoende was, maar anno 2023 niet meer. Het verhaal wordt onderstreept met een video van fruitbomen die op een brandstapel gaan.

Ook in de Poolse media verschenen berichten waarin de zorgen over de fruitsector werden geuit. Er worden steeds meer appel- en pruimenaanplanten gerooid en ingeruild voor de teelt van bessen of granen. Telers hebben niet langer het geld om de productie in stand te houden, omdat ze geen eerlijke beloning krijgen voor hun product, aldus Pawel Paczka, voorzitter van de fruittelersorganisatie van Galster in Gazeta Pomorska. Tot twee jaar terug werden nog appelbomen aangeplant, maar nu worden er juist aanplanten gerooid.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 17 januari 2023 - 16:45