De Europese Commissie wil de toelating van glyfosaat opnieuw met vijftien jaar verlengen. Dat meldt politico.eu op basis van een gelekt document. In het document wordt verwezen naar de recente conclusie van EFSA. De Europese voedselveiligheidsautoriteit stelt dat mag worden verwacht dat producten op basis van glyfosaat aan de veiligheidseisen van de EU-wetgeving zullen blijven voldoen.

De NFO is blij dat de Europese Commissie op basis van feitelijke argumenten een beslissing wil nemen over de toelating van glyfosaat. Ook het Ctgb heeft op grond van wetenschappelijke cijfers altijd geconcludeerd dat glyfosaat veilig te gebruiken is. De NFO verwacht dan ook dat er een positief besluit komt en dat de Nederlandse regering deze lijn zal volgen. De fruitsector heeft baat bij een toelatingsbeleid gebaseerd op feiten en niet op basis van politieke beslissingen.

De Europese toelating van glyfosaat verloopt eind dit jaar. De standaard termijn voor verlenging is vijftien jaar, maar in 2017 leverde de toelating van glyfosaat zoveel discussie op dat de Europese Commissie besloot de toelating met slechts vijf jaar te verlengen. Deze toelating werd vervolgens in 2022 nog een keer met twaalf maanden verlengd.

De milieuorganisatie PAN Europe reageerde furieus op het gelekte document. In een persbericht beschuldigde de ngo de Commissie ervan de herbicide zonder beperkingen opnieuw te willen toelaten, ook al voldoet deze niet aan de EU-criteria voor gezondheid en milieubescherming.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 18 juli 2023 - 15:45