Europa verwacht de op één na kleinste perenoogst van de laatste 10 jaar, 13% lager dan de definitieve productie van vorig jaar en 12% onder het gemiddelde van de laatste drie jaar. De lagere oogst wordt grotendeels veroorzaakt door de misoogst in Italië.
Binnen de perenproductie zien we grote verschillen tussen de belangrijkste rassen. De productie van Abate is met 53.000 ton minder dan een derde van vorig jaar en nu slechts 3% van het EU-totaal. Conference stijgt 8% en is dit jaar goed voor 53% van de productie. Het tweede ras is Williams, met 9% van de productie en Rocha is goed voor 8%.
Verwacht wordt dat de industriemarkt voor peren maximaal 10% van de productie betreft. De productie van biologische peren wordt geschat op circa 58.000 ton, 3% van de productie.

Het areaal binnen de EU is het afgelopen jaar stabiel gebleven met ruim 100.000 hectare. We zien daarbinnen duidelijk verschuivingen, de productie verschuift van Zuid- naar meer Noord-Europa. Ook zien we de productie in Polen jaarlijks stijgen. In navolging van appel zien we ook hier een groei van clubrassen. Dit jaar wordt de productie van clubrassen geschat op 53.000 ton. Voor 2028 wordt een potentieel verwacht van 95.000 ton. Binnen de EU is Xenia het grootste clubras.
Conference krijgt een steeds dominantere positie op exportmarkten. Binnen Duitsland is het aandeel nu 35%. Abate was het afgelopen seizoen in Duitsland goed voor 12%, Williams voor 8%. Het aandeel overige rassen is nog steeds 45%, wellicht zit daar nog ruimte voor Conference, zeker gezien de lage Abate-oogst in Italië.
Ook bij peer is er sprake van een schone markt. De export vanuit het Zuidelijk Halfrond is nog steeds gefocust op Europa, dit is veel meer dan bij appel. Het is daarom van belang het eerste deel van het seizoen goed te benutten.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 3 augustus 2023 - 16:40