Vrijdagmiddag 9 juni is de door de NFO aangevraagde vrijstelling voor Exirel ter bestrijding van de suzuki-fruitvlieg gepubliceerd. Klik hier voor het besluit. Bij de minister is met succes gepleit voor een ruimere vrijstelling dan het Ctgb advies. Het middel mag nu 1 x per jaar ingezet worden en niet zoals het Ctgb advies was 1 x per drie (kers en pruim) of twee jaar (blauwe bes en druif). Exirel mag ingezet worden in de onbedekte teelt van kers, pruim en blauwe bes en vanaf 15 juli in de onbedekte teelt van druif voor de bestrijding van de suzuki-fruitvlieg.
De NFO had ook een aanvraag ingediend om de appelbloesemkever in appel te bestrijden met Exirel. Deze vrijstelling is niet afgegeven.
Nieuw is dat voorgeschreven staat dat bij de gecontroleerde distributie de teler vooraf aantoont bij de leverancier dat voldaan kan worden aan de spuitdriftreductie-eisen. Samen met Agrodis en CDG heeft de NFO hiervoor vrijdag een werkwijze opgezet en gecommuniceerd. Deze is dinsdagochtend met de gewasbeschermingsleveranciers in een online bijeenkomst toegelicht.

Exirel bestellen
Heeft u Exirel in uw teelt nodig om suzuki-fruitvlieg te bestrijden en concludeert u dat u aan de eisen van het vrijstellingsbesluit kan voldoen, neem dan contact met uw gewasbeschermingsmiddelenleverancier om de administratieve afhandeling van de gecontroleerde distributie in gang te zetten.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 13 juni 2023 - 16:40