Het wettelijk minimumloon gaat op 1 juli aanstaande met 1,2 procentpunt extra omhoog, van € 13,27, naar minimaal € 13,43 per uur. Dit gebeurt op verzoek van de Tweede Kamer, die hiervoor een amendement indiende. Daarnaast vindt dit voorjaar nog de halfjaarlijkse indexatie van het minimumloon plaats, die ook op 1 juli ingaat.

Op achterstand

Deze stijgingen brengen flinke kostenverhogingen met zich mee voor werkgevers, geeft NFO-hoofdbestuurslid René Simons aan. “De loonkosten van telers blijven maar stijgen, terwijl er niets aan de wig – het verschil tussen netto loon en totale loonkosten – wordt gedaan”, zegt Simons. “Met name de hoge WW-premie voor seizoenarbeid is ons een doorn in het oog. In de landen om ons heen zijn mooie regelingen voor seizoensarbeid, maar wij komen steeds meer op achterstand te staan. Inmiddels is sprake van een verschil in loonkosten van enkele euro’s per uur.”

‘Politiek, neem onze zorgen serieus’

Deze situatie maakt het voor Nederlandse fruittelers onmogelijk om te concurreren met collega’s in het buitenland, geeft Simons aan. “We willen dagelijks zorgen voor gezond en betaalbaar fruit, ook voor consumenten die minder te besteden hebben. Daarnaast promoten we goed werkgeverschap, nemen we werknemers in eigen dienst en laten we ons niet verleiden tot A1-verloning. We roepen de politiek op om onze zorgen serieus te nemen. Eerlijkheid duurt het langst, maar dat doe je wel samen!”

Dit bericht is geplaatst op donderdag 28 maart 2024 - 16:25