Zo’n vijftig appeltelers uit de regio Corrèze in de Franse Limousin demonstreerden op 6 oktober voor de Valade-fabriek in Lubersac in Corrèze. Ze protesteren tegen de aankoop van import-appels door het bedrijf voor de productie van hun compotes, terwijl de telers in de regio een overschot aan appels hebben.
De fruittelers hadden enkele trekkers met een lading rotte appels meegenomen. De appels werden op de weg voor de fabrieksingang gestort en overreden. Wat de telers vooral steekt is dat de fabrikant appels in Spanje en Polen koopt, terwijl in de regio meer dan genoeg appels verkrijgbaar zijn.

Na een overleg tussen de telers en de locatiemanagers van de fabriek, kwam ook de fabrieksdirecteur naar de protesterende fruittelers. Hij verklaarde dat er sprake was van een misverstand. Hij was er vanuit gegaan dat er dit jaar niet genoeg Franse appels zouden zijn, en daarom kocht hij buitenlandse appels. Als de telers uit de Limousin hem grote volumes kunnen leveren, wil hij deze zeker afnemen, garandeerde hij.

Bron: francebleu.fr en linkedin.com

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 10 oktober 2023 - 16:59