Nationaal en internationaal verstevigen handelspartijen hun positie in de fruitsector. Staay Food Group heeft bekend gemaakt dat het zijn areaal aan eigen teelt uitbreidt met de overname van Westende Fruitteelt in Fijnaart. Dit bedrijf is met 135 ha perenteelt één van de grootste perentelers in Nederland. In het Verenigd Koninkrijk is het Aldi dat een 20-jarig contract heeft getekend met één van de grootste Britse fruitteeltbedrijven AC Goatham and Son.

Staay Food Group en Westende Fruitteelt
Westende Fruitteelt is bijna 50 jaar geleden opgericht door J. van’t Westende en was daarna in handen van zijn drie kinderen. Naast onder andere Conference en Doyenné du Comice worden in Fijnaart ook twee van de drie de Staay-clubrassen Dazzling Gold en Red Conference geteeld. Bij Westende werken ongeveer 25 personeelsleden in vaste dienst.
Staay onderstreept met de overname haar visie om de keten te verkorten door meer teelt aan zich te binden. De focus ligt daarbij op hardfruit, steenfruit, meloen, ananas en kas- en bladgroenten. Naast eigen teelt in Nederland beschikt Staay ook over teelt in Spanje, Brazilië en Costa Rica.

Aldi en AC Goatham and Son
Met het Britse contract tussen Aldi en AC Goatham and Son is 750 miljoen Britse pond gemoeid. Aldi wil op deze manier verzekerd zijn van appels en peren van Britse bodem.
Goatham and Son is sinds 2016 leverancier van Aldi en werd in 2023 gekozen als Aldi’s enige leverancier van Britse appels. In de nieuwe deal is besloten dat Goatham speciaal voor Aldi een boomgaard van 80 ha gaat inplanten met Gala en Braeburn. Daarnaast zal Goatham jaarlijks nog eens 40 ha appels aanplanten voor Aldi.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 11 juni 2024 - 16:20