Fruittelerscoöperatie FruitMasters heeft in het boekjaar 2022 een positief resultaat behaald. Dat werd dinsdagavond bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Ondanks de turbulente markt werd een omzet behaald van 253 miljoen euro. Over het jaar 2022 is bijna 1 miljoen euro uitgekeerd aan de leden.

2022 was wederom een uitdagend jaar voor de gehele sector, meldt FruitMasters in een persbericht. De oorlog in Oekraïne bracht verschillende onvoorziene effecten met zich. Door het sluiten van afzetmarkten en verstoorde distributieketen steeg het kostenniveau. De uitzonderlijk hoge energiekosten en andere prijsstijgingen zorgen voor een ongekend hoge inflatie met gevolgen voor de koopkracht in heel Europa. Dit alles beïnvloedde de kostprijs van telers, maar ook het gedrag van de consument. Daarnaast was ook het klimaat bijzonder grillig te noemen, wat effect had op de productie en kwaliteit van het fruit.

Markt in beeld
Een perfect storm aan factoren zorgde volgens FruitMasters voor een turbulente appelmarkt. De druk in de markt was groot vanwege het sluiten van afzetmarkten, het overlappende importseizoen en het grote volume appels in Europa. Daarnaast kampte de markt met kwaliteitsuitdagingen in de bewaring door de hete zomer van 2022. Daarnaast waren er regionaal nog flink wat hagelpartijen, die de middenprijs drukten.
Voor de clubrassen ziet de coöperatie groei in verschillende exportmarkten. De perenmarkt laat een positief beeld zien met oplopende prijzen richting het einde van 2022. Dit mede door een iets lager aanbod van peren in Europa.
Het seizoen voor het zacht-, steen- en houtig kleinfruit was wederom grillig te noemen. Het afgelopen jaar hadden de weersinvloeden een grote invloed op de continuïteit en de oogstvolumes. Kersen vormden, na de dip in 2021, een uitzondering hierop. De zomer verliep voor het zacht- en houtig kleinfruit goed met veel kilo’s en goede prijzen. Wel ging de teelt gebukt onder gigantische kostprijsstijgingen, voornamelijk door de hoge energiekosten.

Nieuwbouw
Ondanks de uitdagingen in de markt, schrijft de coöperatie in een persbericht te focussen op gezonde groei van haar activiteiten en bouwt het aan een toekomstbestendige organisatie. Dit met als doel continuïteit en verbetering van het rendement van de leden voor een gezonde bedrijfsvoering.

Eén van de strategische prioriteiten binnen het Gezonde Groei programma is het ambitieuze Masterplan. Automatisering, robotisering en het centraliseren van operationele activiteiten binnen één gesloten koudeketen staan centraal in deze grootschalige nieuwbouw op het FruitMasters terrein in Geldermalsen. Zo wordt een hoogbouwmagazijn van 23 meter hoog gerealiseerd voor een geautomatiseerde opslag van voorraadbakken en wordt het zachtfruitpakstation uitgebreid op een extra verdieping. Beide pakstations worden voorzien van hightech transport- en automatiseringsoplossingen. Daarnaast zal het gebouw voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen die verdere kostenbesparingen zullen opleveren.
De bouw startte begin 2023 en zal naar verwachting eind 2024 worden opgeleverd.

Ketenoptimalisatie en ontwikkeling nieuwe markten
Naast de voorbereidingen voor het Masterplan stond 2022 in het teken van verdere verbeterslagen in de keten en het ontwikkelen van nieuwe markten, meldt FruitMasters. Er werden diverse investeringen gedaan om de capaciteit en productiviteit te verhogen, om zo kostenvoordelen te behalen. Zo werd het aantal verpakkingslijnen voor appels uitgebreid en werd verpakrobots voor zachtfruit geïnstalleerd. Daarnaast is het aantal zonnepanelen fors uitgebreid en daarmee de energieopwekking verdubbeld. Dit draagt bij aan de ambitie van FruitMasters om zelfvoorzienend te worden in haar totale energiebehoefte. Met het nieuwe platform BioMasters werden stappen gezet om ook de biologische markt verder te ontwikkelen. Op 23 december 2022 vond de laatste klokverkoop via de veiling plaats. De daghandel vindt vanaf nu plaats in de nieuwe groothandelslocatie in Geldermalsen. Hier kunnen kopers het dagverse product inzien en profiteren van een nog snellere verlading, meerdere openingsdagen en een groter aanbod aan fruit, meldt de coöperatie.

Foto: Visualisatie Masterplan

Foto van FruitMasters

Dit bericht is geplaatst op donderdag 1 juni 2023 - 16:35