Onlangs werd bekend dat biologisch platform BioMasters vanaf januari 2024 een aparte businessunit wordt van telerscoöperatie FruitMasters. Met deze stap wil Fruitmasters haar positie op het gebied van biologisch fruit versterken en bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de biologische sector.

Biologisch platform BioMasters werd in 2022 opgericht door biologische telerscoöperatie Nautilus en FruitMasters. Enerzijds met het doel om afnemers de mogelijkheid te bieden om direct bij de leveranciers te kopen, anderzijds om kennis te delen en de keten te professionaliseren. Tot op heden is de rol van dit platform echter beperkt geweest.

“Samenwerken is een must, om de biologische fruitteelt verder te kunnen laten groeien”, stelt Peter van der Schoot, die recent werd aangesteld als businessunit-manager van BioMasters. “Samen ben je immers in staat om te investeren in teelt, in de ontwikkeling van rassen, in efficiëntere logistieke stromen en ben je een relevante partner voor retail. Ook kun je dan meedenken over zaken als category management en langetermijnafspraken maken met de retail. Er is veel belangstelling vanuit afnemers om direct bij de bron te kopen en er is winst geboekt als het gaat om effciency in de logistieke keten.”

Toen Nautilus eind vorig jaar ophield te bestaan, besloot FruitMasters om het BioMasters-platform onder te brengen bij FruitMasters. “Tot nu toe deden wij als coöperatie weinig in biologisch fruit. We willen echter groeien in dit segment en merken ook dat er belangstelling is vanuit afnemers. Zij hebben vooral behoefte aan een totaalpakket aan biologisch fruit”, zegt Van der Schoot, die veel ervaring heeft in de agf-sector en de biologische wereld. “Omdat het gaat om een hele aparte productcategorie en andere telers, hebben we van BioMasters een aparte businessunit gemaakt, met een volledige focus op biologisch fruit.”

De enkele biologische fruittelers die al waren aangesloten bij FruitMasters gaan nu ook leveren via BioMasters. Daarnaast zullen mogelijk enkele (voormalig) Nautilus-leden aanhaken als BioMasters-telers. In totaal gaat het om circa vijf telers. “We willen een zo groot mogelijke groep telers verzamelen en een compleet pakket aan biologisch hard- en zachtfruit aanbieden. Het bio-aanbod in zijn algemeenheid is echter nog beperkt, terwijl er wel vraag is. Dat betekent dat telers ook moeten gaan omschakelen. Vanuit BioMasters gaan we telers hierbij ondersteunen, bijvoorbeeld in onderzoek naar de juiste rassen, in marketing en communicatie en meer. We gaan voor de 15 procent biologisch fruitareaal zoals de regering die ook ambieert. Nu zitten we in de fruitsector nog niet op 4 procent. Er is dus nog veel werk te verzetten en het is echt een langetermijntraject, dat je alleen samen kunt aangaan.”

Op dit moment levert BioMasters al op beperkte schaal biologisch fruit aan diverse Nederlandse en Europese afnemers, waaronder partijen in de retail, natuurvoeding en industrie. “En ook klanten van FruitMasters melden zich bij ons, omdat ze interesse hebben in biologisch product. We voeren nu bestaande rassen als Elstar, Natyra en Conference, maar testen ook met clubrassen. Voor het sorteren van de biologische appels en peren wordt gebruik gemaakt van de voormalig Nautilus-sorteerlocatie in Zeeland. Het biologisch zachtfruit wordt gesorteerd in Geldermalsen.”

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 23 januari 2024 - 15:56