
De gemeente Borsele en ZLTO brachten op 22 mei jongstleden een bezoek aan Raas Fruit in Heinkenszand. Dit gebeurde op initiatief van ZLTO. Fruitteler André Raas toonde hen zijn nieuwe huisvestingslocatie. Ook Gerlof Roubos, Specialist Arbeid en Werkgeverschap bij de NFO, was aanwezig.
Volgens het beleid van de gemeente Borsele kunnen internationale medewerkers op drie manieren worden gehuisvest: op agrarische campings, in inpandige voorzieningen of in een regulier gebouw. Wethouder Kees Weststrate gaf aan dat de gemeente geen voorkeur heeft. “Het is aan de ondernemer om gebruik te maken van de geboden mogelijkheden. Wel verlangen we dat de huisvesting op humane wijze gebeurt”, zo zegt hij in een artikel van ZLTO/Nieuwe Oogst.
Inpandige voorziening
Raas Fruit werkt al dertig jaar met een inpandige voorziening. Recent realiseerde het bedrijf nieuwe inpandige huisvesting. Dit vergde volgens André Raas een behoorlijke investering. “Je moet denken aan 20.000 euro per bed. Door veel werkzaamheden in eigen beheer uit te voeren en gebruikte bouwmaterialen in te zetten, hebben we de kosten wel weten te drukken. Maar dit is niet voor elke ondernemer weggelegd.”
Regiotafels
Raas vindt het daarom goed dat ondernemers een beroep kunnen doen op verschillende huisvestingsmogelijkheden. Ook kwam naar voren dat werkbezoeken van de gemeente en belangenorganisaties aan agrarische bedrijven waardevol zijn. “Hier vinden goede gesprekken plaats en komen de juiste vragen op tafel”, aldus Weststrate op de website van ZLTO/Nieuwe Oogst. “De behoefte aan internationale medewerkers zal zeker niet minder worden. Daarom is het goed om in gesprek te blijven over dit thema.”
Jil Buijze, juridisch adviseur bij de gemeente Borsele, deed een oproep om één keer per half jaar regiotafels te organiseren, waarbij alle belanghebbende partijen met elkaar de uitdagingen kunnen bespreken. ZLTO gaf aan deze handreiking te zullen oppakken.
Lees hier het volledige artikel op de website van ZLTO/Nieuwe Oogst
Bron: ZLTO/Nieuw Oogst
Foto: ZLTO/Nieuwe Oogst