Duurzaam telen, met oog voor de omgeving, staat hoog op de agenda. In de fruitsector, in de markt én in de maatschappij. Afgelopen maandag, 9 oktober, kwamen klein- en steenfruittelers daarom samen voor een studiebijeenkomst rondom de toekomst en toepassing van gewasbescherming. Deze bijeenkomst vond plaats op het bedrijf van de familie Vernooij in Cothen en werd georganiseerd door de NFO Themagroep Teelt & Omgeving (houtig klein- en steenfruit). Dat het onderwerp ook leeft onder telers bleek wel uit de grote opkomst; meer dan 40 ondernemers waren aanwezig.

Het programma was gevarieerd en bestond onder meer uit bedekkingsdemo’s op het gewas kers en rode bes. Daarnaast werd ingegaan op de gewasbescherming richting 2027 voor rode bes, de toepassing van groene middelen in kers en pruim en de ideale omstandigheden voor een efficiënte en effectieve toepassing van gewasbeschermingsmiddelen.

De bijeenkomst was onderdeel van het praktijkprogramma ‘Weerbaarheid in de praktijk’. De NFO, het platform Fruitvooruit.nl en Proeftuin Randwijk werken binnen dit programma aan nieuwe gewasbeschermingsstrategieën voor de fruitteelt en aan maatregelen die emissie van gewasbeschermingsmiddelen te reduceren.

Binnenkort leest u meer over deze bijeenkomst in het vakblad Fruitteelt.

 

Dit bericht is geplaatst op donderdag 12 oktober 2023 - 16:30