Het buiige weer van de afgelopen twee weken maakt het voor rode bessentelers niet eenvoudig de bessen voor de bewaring vlot te oogsten. “We zijn een paar dagen eerder moeten stoppen of later kunnen beginnen door te regen”, vertelt Jos van Rijn uit Cothen. Hij teelt, naast appels en peren, op 1,5 ha Rovada voor de lange bewaring. Vorige week maandag startte hij met de oogst en de verwachting is dat begin volgende week alle bessen geoogst zullen zijn. Gerwin van Maanen uit Dodewaard startte al een week of vier geleden, maar heeft ook ‘heel wat dagen’ niet kunnen plukken. “Vanwege de verwachte slechte weersomstandigheden zijn we met de Rovada voor de bewaring iets vroeger begonnen dan we eerst hadden gepland”, vertelt Van Maanen. Hij verwacht de oogst nu binnen een week af te kunnen ronden.

De koude weersomstandigheden in en rond de bloei maken dat het niet meeplukt dit jaar. “Er zitten net iets minder bessen aan een tros, waardoor de productie iets minder is dan andere jaren. Maar het is zeker geen slechte productie”, legt Van Maanen uit. Ook Van Rijn beaamt dit: ‘lange trossen, maar net iets minder bessen aan een tros’. Wel heeft hij in zijn aanplant te maken met uitval van planten vanwege bodemschimmels. “Het begon een paar jaar terug met een enkele struik en nu zie je dat die plek uitbreidt. De productie die ik hierdoor mis, wordt niet meer goedgemaakt met een goede productie aan de overige struiken”, vertelt van Rijn.

De vele regen van de afgelopen weken stelt de telers voor uitdagingen wat betreft de kwaliteit. “Ik ben toch wat banger voor schimmels in de bewaring”, aldus Van Rijn. Ook Van Maanen maakt zich meer zorgen over de kwaliteit. “Met de huidige gewasbeschermingseisen is het een hele puzzel om de bessen goed te beschermen. In de discussie met supermarkten zou het niet alleen moeten gaan over het aantal mrl’s, maar ook over hoe ze een teler belonen die in een jaar als dit zijn nek uitsteekt om aan die eisen te voldoen.” Daarbij zouden afnemers zich ook meer bewust moeten zijn wat het kost aan kwaliteit om onder deze natte omstandigheden volgens deze eisen te telen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 8 augustus 2023 - 16:52