Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wil dat werkgevers per 1 januari 2030 geen salaris meer mogen inhouden op het minimumloon voor de kosten van huisvesting. Het ministerie van SZW heeft een internetconsultatie opengesteld, zodat belanghebbenden hun mening kunnen geven over dit wetsvoorstel. Reageren kan tot 6 juni.  

Op dit moment mogen werkgevers maximaal 25% van het salaris inhouden op het minimumloon. Vanaf 1 januari 2026 wordt dit percentage ieder jaar 5 procentpunt minder waardoor in 2030 een einde komt aan deze regeling. Deze regeling wordt veelal gebruikt bij huisvesting van arbeidsmigranten. De minister is van mening dat de inhoudingsmogelijkheid voor huisvesting een verdienmodel in de hand kan werken waarbij arbeidsmigranten worden uitgebuit. Daarom wil hij deze regeling stapsgewijs afbouwen en op termijn afschaffen.

Deze wijziging is van belang voor werkgevers en huisvesters die huisvesting aanbieden aan werknemers en de huisvestingskosten bekostigen via een inhouding op het minimumloon en voor werknemers, in de praktijk veelal arbeidsmigranten, die via een inhouding op het minimumloon huisvestingskosten betalen.

Klik hier om naar de internetconsultatie te gaan.