Er is dit jaar opnieuw geen volle perenoogst te verwachten in de EU. Dat werd duidelijk tijdens het Interpera-congres, dat vorige week plaatsvond in Portugal.

De potentiële oogst wordt dit jaar zeker niet gehaald. In 2023 plukten telers 1,7 miljard kilo, terwijl in voorgaande jaren sprake was van een oogst van 2 miljard kilo of meer.

Elk belangrijk productieland ging tijdens het congres kort in op de marktontwikkelingen en de vooruitzichten. Italië verwacht na de zeer kleine oogst in 2023 een herstel, maar ook dit jaar wordt het geen al te grote oogst. Het Italiaanse perenareaal (vooral Abate Fetel) neemt jaarlijks flink af. Alleen al in het afgelopen jaar is het perenoppervlak in Italië met bijna 4.000 hectare gedaald.

België (-30%) en Spanje (-14%) verwachten dit jaar minder peren te plukken dan vorig jaar. Telers in Frankrijk (+28%) en Portugal (+15%; Rocha peer) gaan juist uit van een grotere oogst.

Namens Nederland ging Wilco van den Berg ivan GroentenFruit Huis n op de ontwikkelingen in Nederland. Er kan, zoals het er eind juni voorstaat, worden uitgegaan van een gemiddelde oogst.

Daling consumptie

De Interpera-deelnemers ware optimistisch over de afzet voor komend seizoen, maar er zijn ook zorgen over het klimaat en de dalende consumptie. In het afgelopen seizoen daalde de perenconsumptie in vrijwel alle EU-landen, mede door een lagere oogst.

Grotere rol Conference

Door het wegvallen van Italiaanse peren in het afgelopen seizoen is er sprake van een grotere import van peren in Italië en een grotere verkoop van Conference naar landen waar voorheen Italië een grote rol speelde. Ursula Schockemöhle van AMI onderbouwde dit met cijfers.

Meer in Fruitteelt

In de komende editie van Fruitteelt kunt u een uitgebreid verslag lezen van het Interpera-congres.

Tekst: Wilco van den Berg, GroentenFruit Huis

Dit bericht is geplaatst op donderdag 4 juli 2024 - 16:47