STORL (Stichting Opruiming Restanten en Lege verpakkingen in de landbouw) is gestart met de inzameling van lege cans van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. In veel regio’s is al een inzameling geweest, in de Hoekse Waard en de Betuwe volgt binnenkort een inzameling. De inzameling in de Hoekse Waard is op 20 en 21 november, de datum voor de Betuwe volgt binnenkort.

Hoe werkt het?
Starten met verzamelen van lege cans kan op elk moment. Via uw gewasbeschermingsleverancier kunt u speciale 400 liter zakken bestellen (kosten enkele euro’s). Deze kunt u vullen met schone, droge (evt. platgereden) cans, zonder doppen.
Tijdens een inzamelronde worden de zakken bij telers met minimaal tien zakken op het bedrijf opgehaald. Bij minder dan tien zakken kunt u deze op een inzamelpunt inleveren. Meedoen aan een inzamelronde is gratis.

Om mee te doen met het inzamelprogramma moet u een account aanmaken op storl.nl. Eenmaal ingelogd kunt u een Inzamelopdracht geven. Zodra er een inzamelronde bij u in de buurt is, krijgt u daarvan bericht. Op storl.nl kunt u ook de inzamelagenda raadplegen om te zien waar en wanneer inzamelrondes worden gehouden.
Dit jaar is een proefjaar. Komend jaar organiseert STORL twee inzamelrondes; in mei/juni en in de herfst.
Totaal over Nederland heeft nu 5 procent van de telers deelgenomen. Doel is deelname de komende jaren fors te verhogen. Deelnemers ontvangen een bevestiging van deelname voor bijvoorbeeld de certificering.

Inzameling restanten gewasbeschermingsmiddelen
STORL gaat vanaf 2024 elke twee jaar een inzameling van restanten van gewasbeschermingsmiddelen organiseren. In 2024 zal deze inzameling naar verwachting plaatsvinden in de tweede helft van maart plaatsvinden. Telers kunnen zich hiervoor vanaf januari 2024 aanmelden via storl.nl. Let op: de volgende inzameling is pas weer in 2026.

Video
Van de inzameling in Limburg is een video gemaakt. Bekijk de video.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 14 november 2023 - 16:38