De DRT-lijst is uitgebreid met twee spuitmachines van Mitterer. De Mitterer-dwarsstroomspuit VR met Air Adjustment System (AAS) is opgenomen in DRT-klasse 99% en de MITTERER dwarsstroomspuit VV met Air Reduction System (ARS) in DRT-klasse 97,5%. De Technische Commissie Techniekbeoordeling (TCT) heeft de beoordeling van de machines met positief resultaat uitgevoerd. Voor gebruik van de machines in de DRT-klassen 97,5% en 99% gelden strikte voorwaarden en moeten de machines met de juiste instellingen worden gebruikt.

Mitterer-dwarsstroomspuit VR met AAS
Voor de Mitterer-dwarsstroomspuit VR uitgerust met het Air Adjustment System (AAS) geldt dat deze in combinatie met spuitdoppen DRD-klasse 90% en aangepaste instellingen van de luchtondersteuning in de buitenste 4 rijpaden is ingedeeld in de DRT-klasse 99%. Overige instellingen zijn een maximaal ventilatortoerental van 1.100 rpm, vaste hellingshoeken van alle 6 ventilatoren (boven links en rechts -10°, midden links en rechts 0° en onder links en rechts +10°), eenzijdig bespuiten van de buitenste fruitgewasrij, alleen perceel inwaarts en een maximale rijsnelheid van 8 km/uur.

Mitterer-dwarsstroomspuit VV met ARS
Voor de Mitterer-dwarsstroomspuit VV uitgerust met het Air Reduction System (ARS) geldt dat deze in combinatie met spuitdoppen DRD-klasse 90% en aangepaste instellingen van de luchtondersteuning in de buitenste 4 rijpaden is ingedeeld in de DRT-klasse 97,5%. Overige instellingen zijn een maximaal ventilatortoerental van 740 rpm (lage luchtinstelling) te bereiken door een lage stand van de ventilatorversnellingsbak (schildpad-stand) in combinatie met een aftakastoerental van maximaal 300 rpm of een hoge stand van de ventilatorversnellingsbak (haas-stand) in combinatie met een aftakastoerental van maximaal 210 rpm, eenzijdig bespuiten van de buitenste fruitgewasrij, alleen perceel inwaarts en een maximale rijsnelheid van 8 km/uur.

Overigens is leverancier Pim Horden bezig deze spuitmachine ook in de DRT-klasse 99% erkend te krijgen.

Beide spuittechnieken zijn opgenomen in tabel 3 van de DRT-lijst. De nieuwe versie van de DRT-lijst en de (aangepaste) informatiebladen zijn te vinden op helpdeskwater.nl.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 23 mei 2023 - 15:30