Het verlenen van vrijstellingen voor bestrijding van de suzuki-fruitvlieg is één van de onderwerpen tijdens het tweeminutendebat in de Tweede Kamer vanavond, 25 april. Dankzij lobbywerk van de NFO heeft BBB een motie voorbereid die vanavond wordt ingediend tijdens het debat. In de motie wordt de regering opgeroepen om alsnog de vrijstellingen te verlenen en wel vóór 3 mei aanstaande zodat de middelen tijdig beschikbaar komen. Over de motie wordt vanavond of morgenvroeg gestemd.

De NFO heeft, mede samen met andere organisaties, de afgelopen dagen tal van acties in touw gezet om de nood in de kersenteelt, nu geen vrijstellingen voor bestrijding van de suzuki-fruitvlieg meer worden verleend, onder de aandacht te brengen. Zo reisden vanmorgen vrouwen van Nederlandse kersentelers af naar Den Haag om de noodkreet bij Kamerleden onder de aandacht te brengen. Ook de gemeente West-Betuwe was aanwezig om hun motie onder de aandacht te brengen.
Bekijk hier de video van de actie op nieuweoogst.nl.

Verder zijn de afgelopen dagen alle landbouwwoordvoerders van de Tweede Kamer benaderd met de oproep in actie te komen om de kersenoogst veilig te stellen. Vervolgens zijn de formerende partijen en welwillende oppositiepartijen persoonlijk benaderd en is samen met de BBB-fractie een motie voorbereid die vanavond wordt ingediend in het debat.

Ook is de noodkreet massaal opgepakt in landelijke en regionale media, met overwegend sympathie voor de sector.

Bekijk ook de foto’s van de actie in Den Haag:

NFO-voorzitter Ron Mulders in gesprek met SGP-kamerlid André Flach.

Wethouder van de gemeente West-Betuwe Joke van Vrouwerff in gesprek met NFO-voorzitter Ron Mulders en BBB-kamerlid Cor Pierik (rechts).

Cor Pierik en Caroline van der Plas van BBB bij het spandoek van de kersenvrouwen.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 25 april 2024 - 15:04