Voor de elfde keer organiseren ZLTO, NFO en Delphy dé Perendag op vrijdag 5 juli 2024 bij gastbedrijf Vogelaar Fruitcultures (Fruvo) in Krabbendijke. Deze tweejaarlijkse themadag brengt telers, onderzoekers en experts samen voor de laatste innovaties en technieken in de perenteelt. Dit jaar ligt de focus op duurzaam telen, een thema dat relevanter is dan ooit.

 

 

 

Locatie, datum en tijd:

Datum: Vrijdag 5 juli 2024 van 13.00 tot 21.00 uur

Locatie: Vogelaar Fruitcultures (Fruvo), Oude Rijksweg 10A (N289), 4413 NK Krabbendijke

 

Programma Hoogtepunten: 

Innovatieve machinedemonstraties

Flores Eversdijk van Delphy zal demonstraties geven van  precisiespuittechnieken en andere technologische ontwikkelingen. Met aandacht voor een goede bedekking van automatisering, driftreductie en oogstoptimalisatie. 

Rondleidingen en praktijkproeven

Bezoekers kunnen deelnemen aan rondleidingen langs diverse demoproeven, waar experts de nieuwste inzichten en bevindingen delen. Naast teelt onderwerpen zal er ook de mogelijkheid zijn een nieuw aangelegd hagelnet perceel te bezoeken.   

Nieuwe aanpakken van ziekten en plagen

Sarah Kemp van Delphy presenteert de eerste bevindingen van Neudosan tegen de perenknopkever en het meerjarige onderzoek naar het monitoren van de perengalmug. Pieter Kranenburg van Agrifirm deelt resultaten van schurftproeven met biostimulanten. 

Precisiefruitteelt

Gijsbert Hakkert van CAF en Christian van Os van Delphy presenteren praktijkproeven gericht op boombalans en de zetting van Xenia-peren. Luuk Tijssen van HAS Den Bosch bespreekt de resultaten van precisiefruitteeltonderzoeken. Pieter van Dalfsen van WUR geeft een demo van dunningstechnieken op boomniveau. 

De bodem centraal

Pieter van Dalfsen introduceert het ‘Sensing the Soil’ project. Thijs Vogelaar van HAS Den Bosch presenteert precisiebemestingstechnieken. Adrie Boshuizen van Bodata deelt inzichten uit voorraadbakanalyses en het Next Fruit 4.0 project.

Systeemaanpak in de perenteelt

Gerjan Brouwer en Niels Feder, adviseurs biologische fruitteelt bij Delphy, bespreken innovatieve duurzame fruitteeltsystemen. Onderwerpen zijn onder meer de beheersing van perenbladvlo en Stemphylium, preventieve maatregelen tegen perenschurft, en het wegvangen van perenzaagwesp met vangbanden. 

Weerbaarheid in de Praktijk

Het praktijkprogramma omvat een breed scala aan initiatieven om de weerbaarheid van de perenteelt te vergroten. Dit omvat demonstraties van nieuwe vulsystemen, verdampingsdriehoeken, en het gebruik van Phytobac-systemen door bedrijven zoals RemDry, Beutech, en Handelsonderneming Meeuwse  Waterschap Scheldestromen geeft uitleg over meetpunten, en bezoekers kunnen deelnemen aan een interactieve kennisquiz. 

Nieuwe hagelnetten

Onder leiding van Bas Westmaas van CZAV krijgen bezoekers een rondleiding langs de nieuwe hagelnetten van BayWa (eerste in Nederland van dit type/merk) op het bioperceel van Vogelaar Fruitcultures. Deze netten zijn ontworpen om gewassen beter te beschermen tegen weersinvloeden en zo de opbrengst te optimaliseren.

 

Praktische informatie

De Oude Rijksweg (N289) is de doorgaande weg vanaf Bergen op Zoom richting Goes, parallel aan de A58. Parkeren kan op het grasveld van het terrein van Vogelaar Vredehof BV, tegenover Vogelaar Fruitcultures. Volg de instructies van de parkeerwachters.

Openingstijden

De Perendag is geopend voor bezoekers van 13.00 tot 21.00 uur.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 2 juli 2024 - 09:02