Een nieuwe ontwikkeling die getoond werd op de Demodag Precisiefruitteelt op 12 juli is de handscanner van Agrocares, waarmee de bodem gemeten kan worden op inhoudsstoffen. Een teler die gebruik maakt van de scanner moet nog wel zelf eerst een bodemmonster steken. Na het mengen van de grond kan deze vervolgens gemeten worden. Voor een betrouwbare meting worden eerst twee calibraties uitgevoerd waarna met vijf scans een analyse van de bodem wordt gemaakt. Met een bijbehorende app wordt de gebruiker door het proces geloodst en krijgt hij de analyse-uitslagen binnen.
Het apparaat meet N, P, K, pH, % organische stof, CEC, % klei, Ca, Mg, Al, Fe, % vocht.
Vanwege de prijs van de scanner – €6.500 met €1.000 tot €2.500 jaarlijkse licentiekosten – is het apparaat vooralsnog het meest geschikt voor adviseurs die op meerdere bedrijven meten. Voordeel is dat zonder veel extra meerkosten eenvoudig meerdere scans gemaakt kunnen worden en dat de uitslag direct bekend is.

De Demodag Precisiefruitteelt werd georganiseerd vanuit het Kennis op Maat-project ‘Fruit 4.0 Precisiefruitteelt, van onderzoek naar praktijk’ en vond plaats bij Vogelaar Fruitcultures in Krabbendijke. Naast de bodemscanner werden tal van nieuwe ontwikkelingen op gebied van precisiefruitteelt gedemonstreerd om fruittelers te informeren over de praktijktoepassingen. Binnenkort leest u een artikel hierover in Fruitteelt.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 13 juli 2023 - 16:47