Ondanks dat het de afgelopen week plaatselijk heftig noodweer is geweest, is er vanuit de Nederlandse fruitsector nauwelijks schade gemeld. Dat neemt niet weg dat het voor de telers die wel schade hebben erg zuur is.
Zowel bij OFH als bij Vereinigte Hagel kwamen slechts enkele meldingen binnen van schade na de storm van woensdag 5 juli en de hagelbuien op zondag 9 juli. De storm van 5 juli was het hevigst in de noordelijke kustprovincies met windstoten tot windkracht 11. Vanuit Noord-Holland meldden enkele telers schade van afgewaaide vruchten bij Vereinigte Hagel. Bij OFH kwamen enkele meldingen binnen van hardfruittelers uit Flevoland en van telers van blauwe bessen uit Drenthe omdat een deel van de oogst op de grond is gewaaid.
Na de onweersbuien op zondag 9 juli zijn bij OFH twee meldingen van hagelschade binnengekomen. Bij Vereinigte Hagel meldden ongeveer acht telers van hardfruit en bessen uit Limburg en Belgisch Vlaanderen schade.
Niet alle schade is verzekerbaar en komt daardoor terecht bij verzekeraars. Dat geldt ook voor schade aan regenkappen boven onder andere kersen. Van diverse telers in het midden van het land is bekend dat ze schade opliepen. Hoe groot de omvang van deze schade is is niet exact bekend.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 11 juli 2023 - 16:53