Op reis naar onbekende landen worden dagelijkse bezigheden, zoals boodschappen doen, een belevenis en geven ze een inkijkje in de cultuur van een volk. Onze freelance redacteur Ank van Lier kon het uiteraard niet laten de fruitschappen te bekijken tijdens haar reis in Indonesië. Omgerekend naar het gemiddelde inkomen van een Indonesiër zijn appels een luxeproduct. Dat was onder andere zichtbaar in de appelpromotie in het kader van het Chinese nieuwjaar, waarvoor ook in Indonesië aandacht was en dit jaar werd gevierd op 10 februari. Appels zijn een geliefd nieuwjaarsgeschenk. De Amerikaanse sectororganisatie Washington Apple Commission speelde daarop in met gericht promotiemateriaal en luxe verpakte appels.

Lees verder onder de foto’s.

In de betreffende supermarkt in Denpasar op Bali werden daarnaast vooral veel Chinese appels en peren verkocht. De prijzen voor Chinese Fuji-appels variëren van €4,17 tot €4,46 per kg. De perenrassen werden aangeduid als Xiang Lie, voor €2,97/kg, en Singo RRC, voor €2,62/kg. Overigens worden de prijzen in de schappen weergegeven per 100 gram. Daarbij is de wisselkoers 16.776 Indonesische roepia voor 1 euro.

Op het armere Oost-Java was het aanbod aan appels geringer. Op de markt in Kalibaru werden slechts twee soorten appels – Chinese en Amerikaanse – aangeboden en bedroeg de prijs omgerekend 42 eurocent per appel. Dat is fors als je bedenkt dat de meeste mensen in dit gebied niet meer dan 6 euro per dag verdienen.


Dit bericht is geplaatst op donderdag 15 februari 2024 - 15:46