Afgelopen vrijdagmiddag vond onder prachtige omstandigheden de laatste druk bezochte excursie voor de hardfruitoogst plaats van de NFO-kring Noord. De leden kwamen samen op het bedrijf van Marinus en Maria Huijsmans-Schlepers in Dronten. Het middagprogramma omvatte een demonstratie van een drietal bladblazers, van een oogstmachine en van digitale technieken om data te verzamelen in de boomgaard.

Kort voor de oogst is het ideale tijdstip om de werking van bladblazers te beoordelen. Drie bekende merken gaven ieder een demonstratie in een perceel Elstar van elf jaar oud. Verschillende instellingen werden uitgeprobeerd en werden uitgebreid bediscussieerd door de aanwezige telers.

In de kring Noord wordt verreweg het meest gewerkt met pluktreinen. De elektrisch aangedreven oogstmachine met plukbanden werd getoond en besproken. Dit kan vanwege de hogere plukprestatie een alternatief zijn voor de treinen. Daarnaast is er de mogelijkheid om data over kwaliteit en prestaties te verzamelen.

Tijdens de rondgang over het bedrijf kwam het verzamelen van data omtrent bloei en groei door middel van camera’s op de trekker aan de orde. Deze data kunnen worden gebruikt bij het dunnen en wortelsnijden.

De middag werd afgesloten met een barbecue. Hierbij werden de actualiteiten die kort voor de oogst spelen met elkaar gedeeld.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 22 augustus 2023 - 16:40