Onder prachtige weersomstandigheden vond zaterdag 13 april de derde editie van Bloesemwandeltocht in Reimerswaal plaats. Meer dan 760 deelnemers liepen door de boomgaarden die door fruittelers waren opengesteld. “De sfeer was heel goed onder de wandelaars. Op ons bedrijf kwamen alleen de wandelaars die een route van 15 km of langer liepen. Dat waren vooral wandelaars van verder weg. Sommigen maakten wel een praatje en stelden vragen, maar je merkt dat veel mensen vooral voor het wandelen komen en door willen”, vertelt Johan Kruythoff uit Rilland. Toch was het een mooi visitekaartje dat de fruitsector zaterdag aan de vele wandelaars kon afgeven. “Veel mensen zien de bedrijven alleen van een afstand en waarderen het dat ze nu zomaar door de boomgaard mochten lopen”.

Op het bedrijf van de familie Kruythoff was een tussenstop met koffie en appeltaart en sanitaire voorzieningen. “We deelden lekkere, verse Elstar uit. Dat werd heel positief ontvangen. Burgemeester Van Egmond had eerder die ochtend het startsein in Krabbendijke gegeven en liep mee tot ons bedrijf. Zij was enorm geïnteresseerd en stelde veel vragen. Vooral over het voedsel produceren dichtbij de consument.”

Het idee voor de bloesemtocht ontstond in 2021 toen een nieuwe bewoner van Krabbendijke Martijn Vogelaar benaderde of het mogelijk was een bloesemtocht te organiseren. Ze miste de tochten die ze altijd in de Betuwe liep en vroeg zich af waarom er in deze regio geen tochten waren. Vogelaar bracht haar in contact met de organisatoren van de Avondvierdaagse en zo werd in 2021 een eerste tocht georganiseerd met 350 deelnemers. In 2023 was de tweede editie met ruim 700 wandelaars en nu dus nog een grotere opkomst.
Er waren vijf routes met afstanden tussen de 5 en 30 km en door boomgaarden in Krabbendijke, Rilland, Gawege, Waarde en Oostdijk.

Foto’s: organisatie Bloesem Wandeltocht

Johan Kruythoff met burgemeester Van Egmond van de gemeente ReimerswaalDit bericht is geplaatst op dinsdag 16 april 2024 - 17:45