Op verzoek van Syngenta heeft het Ctgb de toelating van Vertimec Pro per 1 februari 2023 in getrokken. Tot 1 augustus 2023 mag Vertimec Pro nog gekocht worden, waarna opgebruik tot 1 januari 2024 is toegestaan. Syngenta stopt met Vertimec Pro, omdat er onvoldoende gegevens beschikbaar zijn om dit middel te herregistreren. Volgende week, 25-26 januari, wordt een Europees besluit verwacht over de werkzame stof van Vertimec Pro, abamectine. De verwachting is dat alleen gebruik in de glastuinbouw toegestaan blijft.

Naast deze forse inperking van de werkzame stof in geheel Europa worden in februari voor meerdere gewassen nieuwe MRL’s gepubliceerd. Bij fruit gaat de MRL bij zowel appel als peer met 80% omlaag van 0,03 naar 0,006 mg/kg. Deze nieuwe MRL’s zullen 6 maanden na publicatie van kracht worden.

Vanaf dat moment mogen er geen residuen boven de 0,006 mg/kg op appels en peren gevonden worden. Syngenta raadt daarom per direct af om Vertimec Pro nog langer toe te passen in appel en peer.

De toelating van Vertimec Gold blijft wel in stand. Onderdeel van het huidige etiket van Vertimec Gold zijn de bedekte teelt van pruim en kers en de on- en bedekte teelt van houtig kleinfruit. Dit etiket zal na de Europese besluitvorming ingeperkt worden tot alleen toepassingen in de glastuinbouw. Met het verdwijnen van Vertimec Pro verdwijnt Vertimec in de onbedekte teelt van pruim en kers aan het eind van 2023 en per direct is het advies van Syngenta om Vertimec Pro niet meer toe te passen in appel en peer.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 17 januari 2023 - 16:58