Maandag heeft staatssecretaris Van Oostenbruggen van Fiscaliteit, Belastingdienst en Douane een werkbezoek afgelegd aan het familiebedrijf en NFO-lid Berrybrothers. Tijdens het werkbezoek werd de huisvesting van internationale werknemers bezocht en werd er via een rondetafelgesprek aandacht gevraagd voor de ETK-regeling, lasten op arbeid, rode diesel en de BOR-regeling. Ook heeft LTO- voorzitter Ger Koopmans een onderzoek naar lasten op arbeid en een affiche met belangrijke uitdagingen en kansen overhandigd aan de staatssecretaris.

Het werkbezoek, dat geïnitieerd werd door LTO Nederland in samenwerking met LLTB en NFO, vond plaats bij het familiebedrijf Berrybrothers in het Limburgse Roggel, gespecialiseerd in het telen van zachtfruit. Tijdens het rondetafelgesprek zijn ondernemers met de staatssecretaris in gesprek gegaan over het belang van het behoud van de ETK-regeling (ook wel cafetariaregeling genoemd), maar ook hebben zij aangekaart hoe hun concurrentievermogen wordt verzwakt door de hoge lasten op arbeid in relatie tot Duitsland en België.

“Het werkbezoek gaf de ruimte om onze leden aan het woord te laten. Zij kunnen vanuit de praktijk als geen ander uitleggen wat het belang is van het behoud van de ETK-regeling of de gevolgen zijn van de hoge lasten op arbeid in Nederland. Maar ook gaf het de ruimte om vragen te stellen over de herinvoering van rode diesel en de knelpunten in de BOR-regeling”, sprak Ger Koopmans achteraf over het werkbezoek.

ETK-regeling
Internationale werknemers hebben verschillende dubbele lasten, zoals huisvesting in zowel Nederland als het thuisland. Via de ETK-regeling is het mogelijk fiscaal aantrekkelijk internationale werknemers te ondersteunen bij deze lasten. Het is voor LTO essentieel dat deze regeling behouden blijft. Dit belang is in het gesprek dan ook door de aanwezige ondernemers aangekaart.

Lasten op arbeid
Daarnaast is tijdens het rondetafelgesprek aandacht gevraagd voor de lasten op arbeid in Nederland. Dit werd verder toegelicht door het onderzoek dat door LTO is uitgevoerd. Het laat zien dat de werkgeverslasten tot wel 60% hoger zijn in Nederland dan in België en Duitsland. LTO heeft benadrukt dat dit het concurrentievermogen van de Nederlandse boeren en tuinders verzwakt en gaat graag met de staatssecretaris een vervolggesprek aan om dit verder toe te lichten.