Peter van der Avoird van Van der Avoird Trayplant is de winnaar van de WKO Duurzaamheid Award 2024. Van der Avoird nam in de winter van 2019/’20 een WKO-installatie (Warmte- en Koudeopslag) in gebruik. ‘Waar Van der Avoird Trayplant aanvankelijk voor gek werd verklaard bij de keuze voor een WKO, ontvangt het bedrijf nu juist veel bezoekers die graag willen zien hoe hun systeem precies werkt’, is te lezen in het juryrapport.
Van der Avoird ontving de onderscheiding samen met Ivo Everts van Ates Control, die al sinds het begin betrokken is bij ontwerp, beheer en optimalisatie van de WKO-installatie op het bedrijf.

Langetermijnvisie
De jury roemde Van der Avoird om zijn doortastendheid. Aanvankelijk leek een WKO-installatie namelijk niet de meest logische keuze voor de kweker van aardbeien- en frambozenplanten. Waar veel andere bedrijven kozen voor een houtketel (met subsidie) of een WKK-installatie, hield hij vast aan zijn duurzame langetermijnvisie. Hij maakte als eerste ondernemer gebruik van de Second Opinion-dienst van Gebruikersplatform Bodemenergie. Zo kwam hij in contact met Everts van Ates Control. Samen werkten ze zijn visie verder uit en gingen ze toch aan de slag met WKO.

De uitreiking van de WKO Duurzaamheid Award is een vast onderdeel van het jaarlijkse Nationaal Symposium Bodemenergie. De prijs werd dit jaar voor de achtste keer uitgereikt.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 28 mei 2024 - 16:42