Zo’n honderd Belgische fruittelers hebben gisteren geprotesteerd bij het gebouw van de Belgische handelsfederatie Comeos. Doel van de actie was om tot een eerlijkere verdeling te komen van de marge die de handel rekent op Belgische appels en peren. Nico Rosmeulen van Actiegroep Fruittelers en tevens fruitteler uit Tongeren kijkt positief op de actie terug. Hoewel daadwerkelijke prijsstijgingen noodzakelijk zijn is in elk geval een gesprek toegezegd vanuit Comeos met de fruitsector. Ook was er de hele dag door volop media-aandacht voor de actie.

“Ons plan was onderweg naar de handelsfederatie ook een aantal supermarkten te bezoeken en in gesprek te gaan met consumenten. Vanwege de politiemacht die op de been was werden mensen afgeschrikt en waren gesprekken eigenlijk niet mogelijk. Wel bijzonder was dat er vanaf ’s morgens zes uur tot het journaal in de avond de hele dag door vanuit de media aandacht was voor onze actie”, blikt Van Rosmeulen terug.

 

Naast de Actiegroep Fruittelers was het Waalse Cepifruit medeorganisator van het protest. In totaal reden zestig trekkers mee in de stoet die ’s morgens vroeg vertrok vanuit de provincie Luik richting Brussel. Ook reden tientallen telers met de auto mee.

Aanleiding voor de Waals-Vlaamse protestactie is het verschil tussen de winkelprijzen en de prijzen die de fruittelers voor hun product krijgen. De Belgische Boerenbond heeft op basis van onderzoek vastgesteld dat consumenten in de supermarkt gemiddeld €2,00 voor een kilo Jonagored moeten neerleggen, terwijl de veilingprijzen tussen augustus 2022 en januari 2023 gemiddeld op 37 cent uitkwamen. Gemiddeld over alle rassen is het verschil nog groter, namelijk €0,36 voor de teler tegen een winkelprijs van €2,91 per kilo. Bij peren is de situatie niet beter. De gemiddelde winkelprijs voor een kilo Conference is € 2,59, terwijl de teler er €0,51 voor ontvangt.

‘Onze fruittelers verdienen meer dan een aalmoes en dit kan door een betere verdeling van de marges in de keten’, aldus de Boerenbond. De organisatie roept iedere speler in de keten op zijn verantwoordelijkheid hierin te nemen.

Ondertussen blijven de zorgen bij de telers groot: ‘Als er niets gebeurt, betekent dat het einde van de Belgische fruitteelt’.

Bekijk de berekening van de Boerenbond op boerenbond.be en lees meer over het protest op vilt.be.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 7 februari 2023 - 16:49