Zachtfruitkwekerij Simons uit Haaren bood gisteren, woensdag 1 maart, het eerste kistje Hollandse Kwanza-frambozen aan voor de klok van Veiling Zaltbommel. Dit werd voor een bedrag van €1.176,00 euro gekocht door Hofs Fruit Company uit Dodewaard. Veiling Zaltbommel vulde dit bedrag aan tot €1.500,-.

De teler schenkt de opbrengst aan non-profitorganisatie ‘Stichting Yad I’Ami’. Deze stichting ondersteunt de mensen in Israël (Gazastrook) met bijvoorbeeld gaarkeukens en een meisjeshuis. Hier wonen vijftig meisjes, die thuis worden mishandeld en/of seksueel misbruikt en zijn getraumatiseerd door de constante oorlogsdreiging.

Zachtfruitteler en NFO-bestuurder René Simons paste zijn teeltstrategie dit seizoen aan vanwege de hoge energiekosten. Om die reden beperkte hij het aantal belichtingsuren tot een minimum. “We proberen zo op een duurzame manier een mooi kwaliteitsproduct neer te zetten. Met minder energie kunnen we de klanten toch op tijd voorzien van smaakvolle Hollandse frambozen’”, zegt Simons. “We hebben deze week de laatste rode bessen gesorteerd en kunnen nu meteen door met de kasoogst van de frambozen. Dat is perfect qua arbeidsfilm. Onze vaste groep medewerkers gaat zo van het ene gewas naar het andere en kan mooi aan de gang blijven. Dit goed voor de continuïteit binnen ons bedrijf.”

De Hollandse Kwanza-framboos vormt volgens Veiling Zaltbommel een welkome aanvulling op het moeizame importseizoen. De veiling verwacht dat het glasseizoen naadloos aansluit op het beperkte importaanbod en dat dit kansen biedt voor het Hollandse frambozenseizoen.

Foto, van links naar rechts:

Herman Hazenoot (nam de cheque in ontvangst namens de stichting), koper Arjan Hofs van Hofs Fruit Company en teler René Simons.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 2 maart 2023 - 16:17