De DRT-lijst is uitgebreid met de spuittechnieken Wanner NTR 20 2-rijen dwarsstroomspuit met reflectieschermen en luchtregelingssysteem en de Wanner 36GA dwarsstroomspuit met luchtregelingssysteem. De spuittechnieken zijn ingedeeld in DRT-klasse 99%.

Wanner NTR 20 2-rijen dwarsstroomspuit met reflectieschermen en luchtregelingssysteem
De Wanner NTR20 2-rijen dwarsstroomspuit met reflectieschermen was met 90% driftreducerende doppen al toegelaten als 97,5% driftreducerende techniek. De Technische Commissie Techniekbeoordeling (TCT) heeft nu beoordeeld dat met 90% driftreducerende doppen de spuit wordt ingedeeld in de DRT-klasse 99%.
Aanvullende eisen zijn dat de spuit is uitgerust met regeling van de luchtondersteuning (hoeveelheid en richting) met het Computergestuurd Lucht Regel Systeem (CLRS). Overige instellingen zijn een luchtinstelling van 25%, dat overeenkomt met een ventilatortoerental van 700 rpm, de bovenzijde van de dwarsstroomspuit is afgedekt met schermen en een maximale rijsnelheid van 8 km/uur.

Matthijs Boonkamp van leverancier Kruse uit Ootmarsum: “Met deze spuit is het bij DRT 99 toegestaan de buitenste rij tweezijdige te bespuiten en is er terugwinning van middel. De bedekking van het blad is dankzij de tangentiaal blazers over de hele hoogte goed”.

Deze spuittechniek met indeling in DRT-klasse 99% is opgenomen in tabel 3 van de DRT-lijst.

Wanner 36GA dwarsstroomspuit met luchtregelingssysteem
De Technische Commissie Techniekbeoordeling (TCT) heeft de spuittechniek Wanner 36GA dwarsstroomspuit met luchtregelingssysteem (met een hoogte van 2,80 meter) in combinatie met spuitdoppen uit ten minste DRD-klasse 95% en aangepaste instellingen van de luchtondersteuning in de buitenste 6 rijpaden, ingedeeld in DRT-klasse 99%. Overige instellingen zijn een maximaal toerental van 350 rpm op de aftakas, lage luchtinstelling, eenzijdig bespuiten van de buitenste fruitgewasrij, alleen perceel inwaarts en een maximale rijsnelheid van 8 km/uur.
Boonkamp: “De spuit is uitgerust met luchtgeleidingskleppen om luchtstroom te beperken. Het systeem werkt volledig digitaal. Een voordeel van deze spuit is de grote diameter van de blazer. Daarmee vraagt de ventilator weinig vermogen, is brandstof besparend en is het geluidsniveau laag”.
Deze spuittechniek met indeling in DRT-klasse 99% is opgenomen in tabel 3 van de DRT-lijst.

De nieuwe versie van de DRT-lijst en de informatiebladen zijn te vinden op: https://iplo.nl/thema/water/afvalwater-activiteiten/agrarische-activiteiten/telen-gewassen-openlucht/vaststellen-driftreductie-spuittechnieken/

Per 1-1-2024 treedt de Omgevingswet en daarmee ook het Besluit activiteiten leefomgeving in werking. De informatie met betrekking tot driftreducerende spuittechnieken is per 1-1-2024 te vinden op de website van het Informatiepunt Leefomgeving: www.iplo.nl (zie ook link hierboven).
Deze website vervangt de website van Helpdesk Water.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 12 december 2023 - 16:38