Op uitnodiging van de NFO brengen medewerkers van het ministerie van LNV en de NVWA morgen, vrijdag 26 mei, een bezoek aan Proeftuin Randwijk. Zij zijn in samenwerking met de Proeftuin uitgenodigd om de omvang van de problematiek met betrekking tot de appelbloesem- en perenknopkever onder de aandacht te brengen.

Dit jaar is de aantasting in de sector ongekend groot, waardoor op meerdere bedrijven sprake is van serieuze oogstderving. Prisma, de telersvereniging van de biologische fruittelers, zal ook aanwezig zijn. De problematiek in de biologische teelt is mogelijk nog groter dan in de geïntegreerde teelt.

Twee van de drie door de NFO aangevraagde vrijstellingen zijn afgewezen en over de derde is nog geen definitief besluit genomen. Tijdens het werkbezoek zal WUR de resultaten presenteren van het onderzoek om met maatregelen deze plagen te beheersen.

De inzet, rol en taak van zowel de sector als de overheid zal centraal staan tijdens het bezoek. Het is belangrijk dat de overheid goed inzicht krijgt in de omvang van deze problematiek en in de inspanningen die de sector wat dit betreft doet.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 25 mei 2023 - 16:34