De NFO geeft middels een speciale taskforce een impuls aan een effectief middelenpakket voor de fruitteelt. Regelmatig delen taskforceleden actuele ontwikkelingen. Dit keer gaat Jan Peeters in op de vele ongenuanceerde uitspraken over ‘mogelijke’ risico’s van residuen op groenten en fruit en de gevolgen daarvan.

“De niet aflatende stroom van berichten over residuen van gewasbeschermingsmiddelen op groenten en fruit lijkt toch vat te krijgen op de consument. Het vertrouwen in verse producten daalt. Dit komt onder meer naar voren uit Consumentenmonitor 2025. Daaruit blijkt dat het aandeel consumenten dat verse groente en fruit niet volledig vertrouwt in de afgelopen vier jaar toenam van 12% naar 22%.

Onderzoek van het Voedingscentrum toont aan dat dit in sterke mate te maken heeft met de discussie rond gewasbeschermingsmiddelen. Uit dit onderzoek komt naar voren dat 54% van de consumenten zich zorgen maakt over de residuen van gewasbeschermingsmiddelen op producten. Dit in tegenstelling tot de voedingsexperts, die zich met name zorgen maken over het eten van ongezonde voeding en vooral pleiten voor het eten van méér groente en fruit. Slechts 16% van de voedingsdeskundigen geeft aan bezorgd te zijn over residuen van gewasbeschermingsmiddelen op groenten en fruit.

We telen een heel gezond product, met minder residuen dan ooit. Het is dan ook uitermate frustrerend dat de discussie juist harder is dan ooit. In de boomgaard weten we dat een goede voeding en een goede bodem de basis vormen voor een gezonde boom. In de gezondheidszorg is dit niet anders. Voldoende consumptie van groente en fruit vormt bij mensen een belangrijke basis voor een goede gezondheid.

De consument eet gemiddeld echter slechts 60% van de aanbevolen hoeveelheden groenten en fruit. Door ons consumptiegedrag verzwakken we ons lichaam en kunnen er eerder klachten ontstaan. Er zou dus een enorme gezondheidswinst te behalen zijn wanneer iedereen voldoende groente en fruit zou eten. Echter: alle ongenuanceerde uitspraken over ‘mogelijke’ risico’s van residuen op groenten en fruit, duwen de consument verder weg van een gezond eetpatroon. Het is daarom zaak dat we – met overheid, voedingswetenschappers en medici – een ‘gezond tegengeluid’ laten horen!”

Jan Peeters