Robots gaan in de toekomst een steeds grotere rol spelen in agrarische sectoren. Ook in de teelt van kleinfruit zullen robots ongetwijfeld hun intrede gaan doen. Deze gaan bijvoorbeeld repeterende werkzaamheden overnemen of bijdragen aan het verduurzamen van de teelt.
Voordat het zover is, moet er nog veel worden onderzocht en geëxperimenteerd. Daarbij is het belangrijk dat onderzoekers, techneuten en fruittelers met elkaar meedenken om de juiste stappen te kunnen zetten. De NFO-Themagroep Kleinfruit nodigt u daarom van harte uit voor een bijeenkomst over de ontwikkelingen op het gebied van robotisering in de teelt van rode bessen.

Programma
De bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 2 februari aanstaande, van 13.30 tot ca.16.00 uur (inloop vanaf 13.15 uur) bij Proeftuin Randwijk (vergaderzaal WUR), Lingewal 1 in Randwijk .

Het programma bestaat onder meer uit de volgende onderdelen:

 • Boomgaardrobotica, waar staan we nu?
  Jochen Hemming (onderzoeker Robotica bij WUR) vertelt welke ontwikkelingen er binnen en buiten Nederland zijn op het gebied van robotica in de boomgaard en wat dit op termijn kan betekenen voor de teelt van rode bessen.
 • Sensoren toepassen in de boomgaard
 • One Planet Research Center is een multidisciplinair samenwerkingsverband tussen Wageningen University & Research (WUR), Radboud Universiteit, Radboudumc en nano-technologie wereldspeler Imec. Bas Boom, Computer Vision onderzoeker bij One Planet,  neemt u mee in welke type sensoren er zijn én in hoe deze toegepast kunnen worden in de ontwikkeling van toepassingen voor de kleinfruitteelt. Ook laat hij opnamen zien die gemaakt zijn van bessenstruiken.
 • Visie op robotplatforms in de boomgaard
  ABB robotics is wereldwijd één van de meest toonaangevende leveranciers van robotica-toepassingen. Haayo Terpstra is werkzaam bij ABB en geeft zijn visie op het mogelijk maken van een robotplatform voor in de boomgaard.
 • Virtual reality in de boomgaard, wat kunnen we ermee?
  We horen en lezen steeds vaker wat er allemaal mogelijk is met virtual reality. Maar wat is virtual reality precies? En, wat kun je ermee in de boomgaard? Bas Boom laat zien wat mogelijk is aan de hand van een virtuele appelboomgaard.
 • Gerobotiseerd snoeien van rode bessen, wat is mogelijk?
  In het topsectorprojecten The Next Fruit 4.0 en Handsfree Robotics wordt met financiële steun van de NFO gewerkt aan het ontwikkelen van een multifunctionele robot. Onderdeel hiervan is een prototype van een robotarm die rode bessen kan snoeien. Anouk Leunissen (onderzoeker Agro Robotics bij WUR) en Jochen Hemming praten u bij over de stand van zaken.

Tijdens alle programmaonderdelen is er ruimte voor vragen en discussie en horen we graag welke ideeën u heeft over toepassing van technologie in de kleinfruitteelt.

Aanmelden

Meer informatie en aanmelden voor deze bijeenkomst kan hier.

 

 

Dit bericht is geplaatst op donderdag 18 januari 2024 - 16:24