Advanced Berry Breeding (ABB) introduceert drie nieuwe frambozenrassen: Malaika, Zawadi en Baridi. Voor de Nederlandse markt ziet Nico de Groot, sales manager van ABB, Malaika als het meest geschikt. “Nu is Kwanza ons voornaamste ras in Nederland. Malaika is tien tot veertien dager vroeger oogstbaar en heeft een aantal verbeterpunten ten opzichte van Kwanza. De vruchten van Malaika zijn iets steviger, lager houdbaar en ze blijven goed plukbaar. Kwanza kan laat in het najaar als het kouder wordt wat minder goed plukbaar zijn, daar heeft Malaika geen last van”, aldus De Groot.
De rassen Zawadi en Baridi hebben een lagere koudebehoefte en zijn daarmee interessanter voor de mediterrane markt.

Malaika is de nieuwe naam voor het proefras dat onder nummer ABB135 bij diverse Nederlandse telers in praktijkproeven staat. Het ras wordt komend seizoen verder in de praktijk getest en is vanaf 2025 ook commercieel beschikbaar.

Kenmerken van de rassen door ABB:

  • Malaika® (voorheen ABB135) –Malaika valt op door zijn uitzonderlijke stevigheid, rijke smaak en een hoge presentatiewaarde zonder risico van ‘lekken’ van het fruit. Dit ras blijft bovendien 3 tot 4 dagen langer houdbaar dan andere ABB-rassen. Malaika is makkelijk te plukken. Het is de ideale keuze voor telers die zich willen profileren op het premiummarktsegment.
  • Zawadi (voorheen ABB136) – Vooruitgang in frambozenproductie met efficiëntie en veelzijdigheid. Kwekers kunnen robuuste planten en een hoge opbrengst verwachten, terwijl ze besparen op plantmateriaal. Dit is een kosteneffectieve oplossing voor grootschalige productie.
  • Baridi (voorheen ABB132) – Op maat gemaakt voor de unieke eisen van winterteelt in mediterrane gebieden. Baridi biedt kwekers een uitstekende kans om te profiteren van het winterproductieseizoen. Het is een game-changer omdat het geen koeling nodig heeft, niet gevoelig is voor kou en de behoefte aan rustperiode omzeilt.
Dit bericht is geplaatst op donderdag 1 februari 2024 - 16:40