De Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) verwacht dat imkers afstevenen op een hoge wintersterfte van bijen. De herfst- en wintersterfte van de afgelopen maanden wijkt sterk negatief af ten opzichte van de cijfers uit de jaren 2014 tot 2020 toen vergelijkbare metingen werden gehouden.  Uit de eerste peiling van dit seizoen blijkt dat van alle ingewinterde volken al 11,25% is verdwenen of doodgegaan. Bijna 40% van de imkers heeft nu al te maken met uitval van bijenvolken. Dit zijn aanmerkelijk hogere percentages dan in voorgaande jaren, toen slechts 10-15% van de imkers last had van bijensterfte en de uitval onder de volken slechts 2-3% was.
In april wordt een tweede peiling gehouden waaruit de uiteindelijke wintersterfte blijkt. Veel zal afhangen van de huidige sterkte van de bijenvolken en van het weer in de komende maanden.
De afgelopen vijf jaar op rij is de sterfte jaarlijks toegenomen, zoals blijkt uit de officiële wintersterfte-enquêtes van Bijen@Wur. Na de winter van 2022/’23 bedroeg de sterfte maar liefst 1 op de 4 volken: 25,6%.

Kijk op bijenhouders.nl voor een toelichting op de mogelijke oorzaken van de hoge bijensterfte.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 20 februari 2024 - 16:50