Afgelopen week demonstreerde de Italiaanse fabrikant Rinieri samen met importeur ZHE Trading een nieuwe schoffelmachine. De huidige droogte zorgde dat tijdens de grondbewerking flink wat stof opwaaide op de fruitteeltbedrijven waar de demonstraties plaatsvonden.

De nieuwe gedragen Rinieri Turbo PRT-schoffelmachine kan zowel eenzijdig als tweezijdig werkend worden uitgevoerd. De machine bestaat uit een basisframe waaraan divers aanbouwwerktuigen passen, zoals schoffelmessen, rolhakken, vingerwieders, maaischijven, draadmaaikoppen en aanaardschijven.

De gedemonstreerde eenzijdige Turbo PRT-schoffelmachine heeft twee hydraulisch aangedreven rotoren. De voorste rotor bestaat uit een horizontale schijf die rond de boomstammen zwenkt middels een taster en de grond ondiep bewerkt om de boomwortels te sparen. In plaats van een schijf met flappen kan ook een rotor met tanden (dezelfde als de achterste rotor) worden gemonteerd. Achter beide rotoren zorgt een handmatig in een hoek instelbare flap ervoor dat de bewerkte grond op de juiste plaats terechtkomt.

Eigen pompgroep
Omdat de Turbo PRT-machine veel olie gebruikt, heeft de machine een eigen aftakas aangedreven pompgroep met twee (enkelzijdige machine) of drie (dubbelzijdige machine) pompen voor de oliestromen (50 l/min. voor de rotors en 35 l/min. voor de breedte- en hoekverstelling). Achterop de machine kan gekozen worden voor brede rubberbanden of metalen centreerwielen als steunwiel.
Als de grond recent bewerkt is, kan met een rijsnelheid van 5 km/uur worden geschoffeld, afhankelijk van de grondsoort, grondomstandigheden (droog of nat) en de onkruidhoogte. Bij de nog onbewerkte en droge grond tijdens de demo bleek 3 km/uur de maximale rijsnelheid te zijn.

Binnenkort in Fruitteelt een uitgebreider artikel over deze machine.

Foto’s: Arjan de Bruine

Dit bericht is geplaatst op donderdag 8 juni 2023 - 16:31