Eerste Kamer wil 5 miljard uit Klimaatfonds reserveren voor landbouw

13 februari 2025

De Eerste Kamer wil dat er vanuit het Klimaatfonds vijf miljard euro beschikbaar komt voor de landbouw. CDA-Kamerlid Theo Bovens bracht hiertoe afgelopen dinsdag een motie in. Die kreeg een ruime meerderheid in de Eerste Kamer: ChristenUnie, D66, GroenLinks-PvdA en OPNL steunden de motie, net zoals de BBB. Eerder stemde de BBB in de Tweede Kamer nog tegen een voorstel om een deel van de gelden in het Klimaatfonds te reserveren voor projecten en innovaties die bijdragen aan duurzame klimaatoplossingen in de landbouw.

Volgens de indiener van de motie maakt een Klimaat- en Milieuverkenning (KEV)-rapportage duidelijk dat de kans is gedaald dat klimaatdoelstellingen tijdig gerealiseerd zullen worden. Daarnaast wordt in de motie aangegeven dat de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) stelt dat boeren ‘onmisbaar zijn om de klimaatdoelen te halen’ en dat klimaatmaatregelen ook voor de agrarische sector kostbaar zijn. Het Klimaatfonds kan volgens de motie projecten en innovaties financieren die bijdragen aan duurzame klimaatoplossingen in de landbouwsector.

Lees hier de volledige motie.

De VVD- en PVV-fracties in de Eerste Kamer gingen niet akkoord met de motie.

Positief voor boeren en tuinders

De NFO is benieuwd naar de verdere uitwerking van de motie door het kabinet. “Geld is niet altijd de oplossing, maar kan zeker een bijdrage leveren om een versnelling te realiseren als het gaat om duurzame klimaatoplossingen”, zegt adjunct-directeur Sander Bos van de NFO.

LTO noemt het positief voor boeren en tuinders dat de Eerste Kamer met een voorstel is gekomen om de klimaatmaatregelen in de agrarische sector te financieren, zo meldt LTO. “Wel zijn een doelmatige besteding van deze middelen en ondersteunend beleid cruciaal om te kunnen werken aan een nog klimaatbewustere land- en  tuinbouw. LTO ziet deze middelen als opmaat naar een convenant en uitvoeringsprogramma ‘Klimaatbewuste land- en tuinbouw’, waarbij boeren en tuinders voldoende tijd krijgen om ambities ook daadwerkelijk te realiseren.”

LTO riep zowel de Tweede- als Eerste Kamer afgelopen najaar al op n om het klimaatfonds open te stellen voor de land- en tuinbouw. Op dit moment is de land- en tuinbouw als enige economische sector formeel uitgezonderd van het fonds. De bijdrage voor de klimaattransitie zou voor de land- en tuinbouw uit het transitiefonds moeten komen, maar dit fonds is met het coalitieakkoord afgeschaft – terwijl de doelen overeind zijn gebleven. “Met het openstellen van het Klimaatfonds voor de land- en tuinbouw komen de klimaatdoelen voor de agrarische sector voor 2030 binnen bereik”, zo schrijft LTO.

Lees hier het hele bericht op de website van LTO.

Over het Klimaatfonds

Het Klimaatfonds is een fonds van de overheid, dat geld beschikbaar stelt voor extra projecten en activiteiten – aanvullend op het reguliere klimaatbeleid –  die helpen om de Nederlandse klimaatdoelen te halen.