Op 6 juni aanstaande is het zover: de Europese verkiezingen. Deze verkiezingen zijn belangrijk voor de fruitteelt, aangezien in Brussel de basis wordt gelegd voor veel (landbouw)beleid. LTO en ook de NFO vinden het vooral belangrijk dat sprake is van  realistisch en haalbaar beleid en dat de regeldruk niet verder toeneemt. Nog geen idee op wie u moet stemmen? Doe inspiratie op tijdens Het Grote Europese Landbouwdebat, op 27 mei aanstaande.

Tijdens dit Europese Landbouwdebat, op maandag 27 mei om 20:00 uur, gaan (kandidaat-) Europarlementariërs met elkaar in debat over de toekomst van de landbouw. Boeren, bestuurders en deskundigen leiden verschillende thema’s in, waarna politici hierover met elkaar in debat gaan. Politici van VVD, NSC, BBB, CDA, PvdA/GroenLinks, SGP, ChristenUnie, D66, Partij voor de Dieren en Volt zijn aanwezig.

Het debat, dat wordt georganiseerd door LTO en Nieuwe Oogst, is te volgen via een livestream. Alle informatie over het debat is hier te vinden.

Overzicht verkiezingsprogramma’s
LTO heeft een overzicht Europese verkiezingsprogramma’s samengesteld. Hier vindt u de belangrijkste passages voor de Nederlandse land- en tuinbouw uit de partijprogramma’s. De passages zijn te selecteren op onderwerp, thema’s en partijen. Ook bevat het overzicht alle tot nu toe gepubliceerde (concept)programma’s.

Europees Puntenplan
LTO heeft, om de politieke partijen tijdig van input te voorzien, in augustus 2023 een Europees Puntenplan opgesteld en aangereikt. Hierin worden kansen én uitdagingen voor de agrarische sector in Europa beschreven.

Verdeling partijen bij de Europese Parlementsverkiezing
Nederland heeft vanaf 2024 recht op 31 van de 720 zetels in het Europees parlement. Vrijwel alle Nederlandse partijen zijn aangesloten bij een Europese fractie. Dat is een samenwerkingsverband dat vanuit een bepaalde overtuiging invloed wil uitoefenen op het Europees beleid. Er zitten op dit moment zeven fracties in het Europees Parlement.

Daarnaast kunnen partijen besluiten om zelfstandig plaats te nemen in het parlement. Ook is er nog een groep ‘niet-ingeschrevenen’ Europarlementariërs die nog niet gekozen hebben in welke fractie zij thuishoren, of geen fractie met hun politieke overtuiging hebben kunnen oprichten/vinden.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 16 mei 2024 - 16:35