Arco Solutions uit Grubbenvorst trok op de Fruitteelt Vakbeurs grote aandacht van de bezoekers met een demonstratie van een inpakmachine die ook op kwaliteit sorteert. De machine sorteert met een vision-systeem op vorm, lengte-breedte-verhouding, uitwendige kwaliteit en is geschikt voor zowel appels als peren. De machine -het gaat om een proto-type die in de praktijk gedraaid heeft-, is bedoeld om te plaatsen bij de uitgang op een afraapband, dus voor vruchten van dezelfde maatklasse.
Een robotarm met zuignapsysteem pakt de vruchten op van de band en legt de klasse-I-vruchten op de juiste positie in een krat met pakblad, de klasse-II-vruchten in een andere krat en de klasse III vruchten lopen door naar de uitgang van de inpakmachine. De inpakmachine werkt razendsnel, want deze heeft volgens sales-directeur Ger van Knippenberg een capaciteit van 60 vruchten per minuut, ofwel 750 kg per uur en kan daarmee het werk overnemen van heel wat arbeidskrachten die aan de afraapband werken.
Van Knippenberg legt uit dat twee jaar aan de machine ontwikkeld is en in de praktijk is getest en dat de machine momenteel nog verder geperfectioneerd wordt. De prijs wil de sales-directeur nog niet bekend maken, omdat het om een prototype gaat en de prijs sterk afhankelijk is van het aantal machines, van de situatie en andere benodigde randapparatuur die nodig is bij het plaatsen.

Bekijk hier een video van de inpakmachine.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 30 januari 2024 - 16:54