Het was een bijzonder warme week om de hardfruitoogst mee te starten afgelopen week. In het zuiden van het land was een deel van de telers al een week eerder begonnen, maar veel telers hadden hun plukgroep pas besteld vanaf 4 september en konden daarvoor niet eerder starten, ondanks de voorspelde hitte. Hoewel het voor de plukkers erg warm was, is de indruk dat de oogst op de meeste bedrijven goed op schema loopt.
Ook wat betreft de kwaliteit is het beeld overwegend positief. Bas Westmaas van CZAV: “In de laatste weken voor de oogst was het best schrikken dat de hardheid van de peren, als gevolg van de vele regen, zo hard onderuit ging. Gemiddeld daalde de hardheid toen 1 tot 1,3 kg/cm2, maar dat is intussen wat gestabiliseerd. Bij ingekoelde peren zit de hardheid nu tegen de 6 kg/cm2. De peren houden zich nog heel goed ondanks de hitte.” Percelen waar de kwaliteit net wat minder is, zijn er ook, maar dan gaat het om uitzonderingen, bijvoorbeeld bij Beurré Alexander Lucas die op sommige plekken wat te dun hangt.
Bij appel verloopt de oogst ook goed, al is er wel een enkel perceel met zonnebrand.

Ook in het midden van het land klinken over het algemeen positieve geluiden. Arie van Horssen van Alliance: “We oogsten een goede kwaliteit appels en peren, die heerlijk van smaak zijn.”

In Noord-Holland zijn de afgelopen week volop peren geoogst. “De kilo’s vallen over het algemeen mee en de peren zijn goed van kwaliteit en smaak”, vertelt Siep Fennema van Agrifirm. “De warmte zal ongetwijfeld zijn invloed gehad hebben op de plukprestatie, maar op de meeste bedrijven is goed door geoogst”. In Flevoland zijn telers naast de perenoogst ook druk met de appels. “De meeste telers hebben een voorpluk Elstar gedaan voor de perenoogst. Anderen splitsen de groep op en plukken de Elstar nu tussendoor. De kleuring is best redelijk en ook zonnebrand valt mee.”
Ook in het Noord-Hollandse zijn het alleen de uitzonderingen waar de kwaliteit wat minder is, bijvoorbeeld op percelen waar geen water gegeven kan worden beginnen de peren wat te tinten. En op sommige percelen waar de peren niet zijn vastgespoten beginnen de peren te vallen. Maar het algemene beeld is positief.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 12 september 2023 - 16:25