Nachtvorsten en koude bloeiomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat de kersenoogst dit jaar op veel plaatsen niet meevalt. Dat was het algemene beeld dat Jan Peeters schetste tijdens de rondgang voor supporters op Proeftuin Randwijk op 23 mei. “Het algemene beeld is dat veel rassen redelijk tot goed gezet zijn. Behalve juist de grote rassen Kordia en Merchant”, vertelde Peeters. “Met name in het midden en oosten van het land is heel veel verloren gegaan door de nachtvorst van 28 maart. De bloemen waren net aan het zwellen en we dachten eigenlijk ‘het moet net kunnen’. Er zijn veel percelen waar tot op een hoogte van zo’n 2 meter geen oogst hangt. Op 4 en 5 april en ook daarna volgden nog enkele nachtvorstje die tot stevig pseudomonas hebben geleid.”
In de vervroegde teelten, waar de kappen al vroeg dicht waren hangen wel meer kersen. Zeker de telers die de zijkanten hadden gesloten hebben daar profijt van gehad. Op 28 maart was er immers sprake van aangevoerde koude.
Ondanks pogingen van telers om met Kudos de zetting te verbeteren, heeft dit veelal niet tot een goede zetting geleid. Van Kordia is bekend dat Kudos over de jaren heen nauwelijks effect heeft op de zetting.

Deze zetting bij Regina is goed.

Een intensief schema met bladbemesting heeft voor veel rassen wel tot een positief resultaat geleid, al valt dat voor veel telers misschien minder goed op. “Ik was onlangs in het Verenigd Koninkrijk en daar hing Regina even slecht als Kordia. Onze aanpak met elke drie dagen een bespuiting lijkt misschien wel overdreven, maar hier zie je toch dat Regina over het algemeen redelijk tot goed hangt”, aldus Peeters.

Kordia is dit jaar moeilijk gezet.

Een volgende uitdaging is het buiten de deur houden van de suzuki-fruitvlieg. Sluit op tijd het suzuki-gaas was het advies. Daarna één keer de boel schoonspuiten met Tracer en een keer terugkomen met Tracer en Combi Protect. Uit proeven blijkt dat met Combi Protect de werking van Tracer dusdanig verbetert dat met een lage dosering Tracer gewerkt kan worden. Ondanks deze aanpak zal het nog een hele puzzel worden om het schema rond te krijgen, waarschuwde Peeters.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 30 mei 2023 - 16:39