Sinds 26 december 2023 mogen agrariërs alleen nog zelfstandig rodenticiden inzetten wanneer zij beschikken over zowel een persoonscertificaat (IPM KBA) als een bedrijfscertificaat (KPMB). De eis voor bedrijfscertificering is nieuw en de NVWA controleert hier ook op.

“De persoonlijke IPM-licentie werd altijd al als eis gesteld, maar nu moet je je bedrijf dus ook laten certificeren om middelen tegen knaagdieren te mogen inzetten”, zegt John Kusters, Docent Ongediertebestrijding. “Deze bedrijfscertificering is behoorlijk veelomvattend; je kunt het vergelijken met On the way to PlanetProof en GlobalGAP. Je moet hierbij verantwoorden wat je doet met rodenticiden en hoe je dit aanpakt. Ook moet je de certificering extern laten controleren. Dat brengt behoorlijk wat kosten met zich mee. Al met al is de inzet van rodenticiden op agrarische bedrijven hierdoor een stuk ingewikkelder geworden. En goed om te weten: wanneer je als fruitteler, naast je fruitbedrijf, ook nog een apart sorteerbedrijf hebt in een VOF of BV, moet je dit apart laten certificeren.”

Kusters geeft aan dat de animo voor de bedrijfscertificeringen nog niet groot is; tot nu toe beschikken slechts 150 tot 200 agrarische bedrijven over een KPMB-certificaat. “Veel ondernemers kiezen er nu voor om ratten en muizen te bestrijden met vallen en klemmen. Krijgen ze het op die manier niet onder controle, dan schakelen ze een externe partij in, die wel gecertificeerd is om rodenticiden in te zetten.”

Hij geeft ook aan dat telers die nog rodenticiden met een oud etiket op voorraad hebben dit niet meer mogen inzetten; dit moet worden afgevoerd van het bedrijf.

Meer informatie over het bedrijfscertificaat KPMB en de voorwaarden die hieraan worden gesteld is te vinden op kpmb.nl.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 2 januari 2024 - 16:38