
Op 15 mei had de Tweede Kamer commissie Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur een debat over gewasbeschermingsmiddelen met minister Wiersma. Een van de onderwerpen die centraal stonden waren de gewasbeschermingsknelpunten in diverse teelten. Ook de bestrijding van de suzuki-fruitvlieg in kers werd genoemd.
Voorafgaande aan het debat was een lijst met knelpunten in de agrarische sector met de Tweede Kamer gedeeld. De knelpunten op de lijst vanuit de fruitteelt zijn door de NFO aangedragen, na analyse door de FRUITVOORUIT.NL-werkgroep Gewasbescherming. De Tweede Kamer vond de begeleidende informatie te beperkt. Hierop heeft de minister een nadere toelichting op de lijst met actuele gewasbeschermingsknelpunten toegezegd.
Vrijstellingen
Een route voor het oplossen van knelpunten zijn vrijstellingen. Door de matige naleving van de toepassingsvoorwaarden en de focus op gewasbeschermingsmiddelen om knelpunten op te lossen is het draagvlak voor vrijstellingen laag. Een aanvullende stap om de naleving te verbeteren is de aankondiging van de minister dat telers die de toepassingsvoorwaarden niet naleven uitgesloten worden van de inzet van vrijgestelde gewasbeschermingsmiddelen. Dit wordt mogelijk al onderdeel van de vrijstelling van Tracer, welke in een afrondende fase van besluitvorming is.