Hoe mooi zou het zijn als je bij inslag al een goed en objectief beeld hebt van de kwaliteit van je fruit? Met moderne technieken is dit telkens makkelijker te realiseren. Binnen het project the Next Fruit 4.0 ontwikkelt WUR beeldverwerking waarbij met foto’s de maatsortering bepaald wordt en later ook de kwaliteit van een partij. De genomen foto’s worden door Bodata verwerkt en de resultaten van de beeldverwerking worden gekoppeld aan Agromanager. Daarnaast wordt met de Fresco-meter van Vertigo non-destructief het suikergehalte en de hardheid van de vruchten bepaald. Ook deze data moeten uiteindelijk in Agromanager komen.

In het kader van het onderzoek bezoekt de WUR tijdens de oogst een aantal fruitbedrijven. Kort na de pluk worden per partij Conference 20 voorraadkisten gefotografeerd, gemeten en bemonsterd. Alle monsters worden meegenomen naar Randwijk en worden daar onder dezelfde omstandigheden bewaard. Na bewaring wordt gekeken in hoeverre de kwaliteit na bewaring te voorspellen was met deze extra verzamelde data. De resultaten van het bewaaronderzoek kunt u in 2024 verwachten.

Het onderzoeksteam was vorige week met Bodata, Vertigo en Agromanager aan het werk op het fruitbedrijf van Laurens Tack in Sint-Gillis-Waas, België (zie foto). De verwachting is dat de beeldverwerking en de koppeling met Agromanager, na het doorlopen van een testfase, binnenkort operationeel is.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 19 september 2023 - 16:35