Bij Leeuwis Flowers en Fruit in Tuil is sinds december een batterijsysteem voor energieopslag in bedrijf. Op het bedrijf waar appels, peren en chrysanten worden geteeld wordt veel energie verbruikt, maar dat is niet de hoofdreden om de batterij aan te schaffen. “Het batterijsysteem hebben we vooral om mee te handelen”, licht Marcel Leeuwis toe.

Door slim in te spelen op vraag en aanbod; elektrisch opslaan als de tarieven laag zijn en terugleveren op het net bij hogere tarieven is geld te verdienen. De batterij is geleverd inclusief software waarmee het mogelijk is realtime te handelen op de energiemarkt. De batterij kan in twintig minuten geladen of ontladen kan worden. Ook de energie van de zonnepanelen op het bedrijf kan tijdelijk in de batterij opgeslagen worden. De batterij zou ook gebruikt kunnen worden tijdens het inkoelen als veel stroom wordt gevraagd, maar dat is niet de hoofdreden geweest om het systeem aan te schaffen. Ook is de stroomvraag in die periode dusdanig groot dat daarmee slechts enkele uren gekoeld kan worden.
Het 3C-batterijsysteem heeft een capaciteit van 1 MegaWatt en is geleverd door Watts In Store. Het is het eerste opslagsysteem voor energie van dit type dat in Nederland is aangesloten. Ondernemers die een dergelijk systeem zouden willen aanschaffen, moeten dit niet onderschatten. “Het is allemaal best ingewikkeld en je moet een zware stroomaansluiting hebben”, legt Marcel uit, “Met de bloemenkas waren we al bekend met de inkoop van elektrisch en gas. Je bent er elke dag mee bezig.”

Dit bericht is geplaatst op donderdag 11 januari 2024 - 17:55